Politika

Naša stranka Zenica organizuje javnu tribinu “Kultura Grada”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša stranka Zenica organizuje javnu tribinu „Kultura Grada” koja će se održati u ponedjeljak 08.07.2024. godine u prostorijama Sokolskog Doma – Staro Pozorište sa početkom u 19:00h.

Tribina ima za cilj da kroz dijalog sa građanima aktualizira i približi koncept kreiranja, vođenja i očuvanja kulture u urbanoj sredini poput Grada Zenice. Učesnici tribine će iznijeti svoje gledište iz svojih respektivnih uloga u kulturnom životu grada Zenice, ali i drugih gradova i sredina, a publika će imati aktivno učešće kroz pitanja i diskusiju.

Urbana ili gradska kultura je pojam koji se raspravlja širom svijeta, te okuplja mnoge stručnjake iz ove oblasti koji svojim djelovanjima i aktivizmom potiču dalji razvoj i širenje muzičke, scenske i likovne umjetnosti, apsorbirajući globalne uticaje, sintezirajući ih sa lokalnim i običajnim obilježjima zajednice u kojoj žive, unapređujući samu lokalnu kulturnu sliku društva i zajednice. Ova tribina želi potaći razmišljanje o urbanoj kulturi kao ključnom elementu i temelju prosperitetnog razvoja društva i zajednice. Učesnici tribine:

• Adnadin Jašarević – bosanskohercegovački književnik, novinar, urednik, slikar, i aktuelni direktor Muzeja grada Zenice.
• Sead Pašić – sociolog i dugogodišnji zaposlenik Američkog kutka pri Gradskoj biblioteci Zenica
• Amna Husejnagić – magistrica muzike, nastavnica i dirigentica Kamernog simfonijskog orkestra grada Zenice
• Miroljub Mijatović – magistar teatrologije, glumac i aktuelni direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica
• Vedran Tuce – redovni profesor muzike u oblasti klarineta, direktor Sarajevske filharmonije i učesnik u projektu „Kultura na ulice“

Pitanja na koja želimo odgovoriti su: Koji je značaj i doprinos kulture u Zenici? Koja je njena cijena? Šta je njena posljedica? Koje su njene perspektive razvoja i koliki je uticaj kulture na prosperitet grada?

NAŠA STRANKA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno