Info

Neće biti ukidanja bezviznog režima

Mijo Krešić
Mijo Krešić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neće biti ukidanja bezviznog režima – Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić ne očekuje ukidanje bezviznog režima jer ne postoji veliki broj lažnih azilanata iz BiH.

“I EU i evropski zvaničnici napravili su niz pogrešaka posljednjih godina i smatram da su lažni azilanti proizvod njihovog nemara i lošeg odnosa prema BiH”, poručuje Krešić u intervjuu Srni. Krešić ocjenjuje da nije bilo direktnih uticaja migrantske krize na BiH, već samo indirektnih.

“Ne očekujem da će ova ruta kretanja migranata biti proširena na BiH, s obzirom na njihov cilj i interes. Imamo određene planove i odgovore ako bi se tako nešto desilo, ali ne očekujem to u skorije vrijeme, posebno ne u narednom periodu od mjesec-dva dana”, naglašava on. Krešić poručuje da je BiH spremna da pomogne i pruži svaki vid podrške susjednim zemljama koje se suočavaju sa prilivom migranata iz arapskih zemalja.  On ukazuje da je BiH sve više opredijeljena da se suoči sa problemom terorizma i nasilnog ekstremizma. Ta pitanja su sada na vrhu prioriteta, pojašnjava Krešić, i potvrđuje da se posljednja akcija hapšenja u Sarajevu može sagledati u tom kontekstu.

“Svi izazovi i rizici sa kojima se suočava obavještajno-bezbjednosni sektor jesu složeni i zato naši kapaciteti treba da budu iskorišteni na najbolji mogući način”, navodi on. On napominje da borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i veliki priliv izbjeglica jesu problemi na koje bilo koja zemlja, pa ni BiH, ne može sama odgovoriti, pa je saradnja neophodna.

“Policije u BiH bile su na nivou zadatka, ali obavještajno-bezbjednosni sistem nije najbolje odgovorio na taj zadatak i smatram da je to moglo da bude daleko bolje”, navodi Krešić za Srnu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno