Politika

NEPOŠTIVANJE ODLUKA SUDA BIH I CIK-A: Stranka Rame Isaka nije platila kaznu, niti izbrisala sporni muzički spot

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BIH) je 9. jula kaznila stranku „Snaga naroda“ i predsjednika ove stranke Ramu Isaka, inače federalnog ministra unutrašnjih poslova, za muzički spot koji je ranije objavljen na društvenim mrežama, a što je ocijenjeno kao preuranjena predizborna kampanja.

Osim kazne u visini od 6.000 KM, naloženo je i da se sporni spot izbriše. Međutim, i danas se ovaj spot može naći na društvenim mrežama, te je sakupio više od 350.000 pregleda.

Na ovo rješenje CIK-a BiH stranka „Snaga naroda“ se žalila, a Sud BiH je odbio tu žalbu. Prvobitno stranka nije zaprimila rješenje koje je uručio Sud BiH o odbijanju žalbe, da bi potom bila izvršena dostava rješenja žalitelju kojim se žalba odbija putem oglasne ploče suda. To rješenje žalitelj je zaprimio 7. augusta, ali kazna još nije plaćena, odgovoreno je Žurnalu iz CIK-a BiH u popodnevnim satima 22. augusta.

„U roku od 8 dana od pravosnažnosti odluke politička stranka „Snaga naroda“ bila je dužna postupiti prema odredbama rješenja Centralne izborne komisije BiH. Plaćanje do sada nije izvršeno, kao ni uklanjanje spornog sadržaja. Dodatno je potrebno utvrditi razlog zašto „Snaga naroda“ nije zaprimila rješenje na navedenoj adresi, jer je politički subjekt dužan obavijestiti Centralnu izbornu komisiju BiH o promjeni adrese. Za taj propust predviđene su i odgovarajuće sankcije“, kažu iz CIK-a BiH.

Ovu instituciju pitali smo i da li su zbog nepoštivanja odluka CIK-a BiH i Suda BiH stranka „Snaga naroda“ i Ramo Isak kao njen predsjednik opet kažnjavani, na šta nam je odgovoreno da CIK BiH prati situaciju i da neuklanjanje sadržaja predstavlja otežavajuću okolnost za svaki budući prekršaj:

„Centralna izborna komisija BiH prati da li su medijski sadržaji uklonjeni. Neuklanjanje sadržaja predstavlja otežavajuću okolnost za svaki budući prekršaj, koji će biti strožije sankcioniran, a također ukazuje na nepoštivanje odluka potvrđenih od strane Suda Bosne i Hercegovine. U konkretnom slučaju, prema odredbama naše odluke, „Snaga naroda“ je bila dužna postupiti u roku od 8 dana nakon pravosnažnosti odluke.“

Konačno, interesovalo nas je da li je jedna od mogućih sankcija i zabrana učestvovanja na lokalnim izborima: „Zabrana sudjelovanja na izborima je sankcija koja se izriče za najteže povrede. Kao što je rečeno ranije, bit će pooštravanje sankcija za svaki naredni prekršaj.“

Podsjetimo, izmjene zakona kojima se preciznije definira preuranjena kampanja donio je visoki predstavnik Christian Schmidt, što je rezultiralo većim brojem kazni zbog preuranjenih kampanja. Zaprijećene su kazne od 3.000 do 30.000 KM. Preuranjena kampanja se definira kao svaki oblik radnji iz kampanje koje preduzimaju politički subjekti u periodu od raspisivanja izbora do perioda zvaničnog početka izborne kampanje. U tom periodu političkim subjektima, kandidatima i njihovim pristalicama zabranjeno je upoznavanje birača i javnosti sa programom i kandidatima političkih subjekata za predstojeće izbore.

Autor: (zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno