Politika

Nezadovoljstvo sve glasnije: U Zenici više slučajeva kandidata koji su dobili 0 glasova čak i tamo gdje su oni glasali!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Redakciji Zenicabloga danas se obratio Zeničanin Kenan Rizvić, čija supruga je Naida Stupar-Rizvić je bila kandidat Demokratske fronte (DF) na proteklim Lokalnim izborima u Zenici.

– Stvarno sam više ogorčen na naše političare i način kako se broje glasovi na izborima. Ja sam jedan obični građanin koji se čitav život sam bori za sebe i za svoju porodicu, svake izbore sam izlazio i glasao jer sam ozbiljno shvaćao tu dužnost i bio sam uvjeren da svi moramo i trebamo glasati, ali nakon ovih izbora mislim da više nikad neću izaći na izbore, dok se ne uvede elektronsko glasanje, kaže Kenan i objašnjava razloge za svoju odluku –

– Moja supruga Naida je bila kandidat za Gradsko vijeće na listi DF-a. U naselju Pehare u kojem mi živimo i glasamo ona je dobila okruglo 0 glasova. Ispalo je da ni ona sama za sebe nije glasala, a ni ja nisam glasao za nju. Kad uzmemo u obzir da u ovom naselju, na ovom biralištu živi rodbina, komšije i prijatelji koji nas uvjeravaju da su zaokružili listu DF-a i Naidu ličnu, morala imati minimalno 20 glasova. Gdje su nestali ti glasovi? Isti slučaj je i u Raspotočju gdje je trebala imati minimalno sigurnih četiri glasa ona ima i tu isto 0 glasova, kaže Rizvić.

On tvrdi da se oko ovog problema trebaju pozabaviti u Tužilaštvu, da se kazne svi koji su brojali glasove, jer nije to samo slučaj kod njegove supruge, jer je proteklu sedmicu čuo za više ovakvih slučajeva.

Naida nije jedina. Maja Perić je kandidatkinja Hrvatske koalicije za Zenicu koju čine HDZ 1990 i HDS. U Čajdrašu, u kojem živi sa suprugom i porodicom, ako je vjerovati Gradskoj izbornoj komisiji, nije glasa za sebe. Ni njen muž, ni porodica, rodbina, koja se kune da jeste obilježila Majino ime.

Tokom protekle sedmice, Zenicablogu se obratilo i više članova biračkih odbora, koji su tvrdili da se putem medija i portala bliskih aktuelnoj vlasti plasiraju netačni podaci, obmanjuje javnost, te da ni podaci koji su na kraju završili u CIK-u, nisu autentični sa birališta. Neki od njih kažu da su se lično uvjerili da pojedini kandidati imaju glasove, jer su vidjeli listiće sa obilježenim imenima osoba koje lično poznaju, ali da je na kraju tim osobama upisana “nula”.

Centralna izborna komisija se još nije izjasnila ni o drastičnom kršenju izbornog procesa u obliku izazvanog nestanka električne energije u najmanje desetak biračkih mjesta, i to u trenucima kad su kutije bile otvorene, a listići na stolovima.

Da li će reagovati na ove evidentne propuste, iskreno sumnjamo, jer će se pozvati na nejasne propise, mogućnosti žalbe i slično. Opet, akos e bude čekalo, kao što gospodin Rizvić kaže – elektronsko glasanje, postavlja se pitanje – ko će osigurati da se skeneri i oprema za brojanje ne uključuju nakon prebrojavanja, što je evidentirano i ove godine, na eksperimentalnim lokacijama i skeniranom brojanju listića u nekoliko bh. gradova.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno