Info

Nove mjere RAK-a za mobilnu i fiksnu telefoniju

Bh. mobilna telefonija najskuplja u regiji
Bh. mobilna telefonija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nove mjere RAK-a za mobilnu i fiksnu telefoniju – Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) obavještava 1. jula 2016. godine, na snagu stupa drugi set mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, podsticanje konkurencije i zaštitu prava krajnjih korisnika, saopštila je Agencija.

U skladu sa Odlukom o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacijskih usluga, na snagu stupa Mjera iz tačke II c) koja nalaže da se u sklopu postpaid i prepaid tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primjene ili obračunsku jedinicu 1 sekund ili ukinu naplatu uspostave poziva.

Uspostava poziva se izuzetno može naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobija u okviru paketa koji uključuju neograničen saobraćaj (Flat paketi), tarifnih opcija, tarifnih paketa koji uključuju besplatne vikend minute i slično.

Pošto u ovom slučaju Agencija ne daje saglasnost na izmjene cjenovnika, telekom operatori vrše izmjene u skladu sa vlastitom poslovnom politikom.

Druga mjera, tačka II e) Odluke, odnosi se na sve operatore (fiksna, mobilna telefonija i internet) i nalaže da cijene moraju biti iskazane sa porezom na dodatnu vrijednost (PDV).

Operatori nisu obavezni obavijestiti Agenciju o izmjenama, a u slučaju prigovora da se cijene ne iskazuju u skladu sa navedenom obavezom, Agencija će pokrenuti postupak.

Podsjećanja radi, od 01. juna 2016. godine na snagu su stupile mjere koje nalažu:

– Izjednačavanje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, i vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete.

Mjera ima za cilj podsticanje konkurencije i sprječavanje prenošenja tržišne snage sa tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije.

– Trajanje računa za prepaid korisnike nakon nadopune iznosom 10,00 KM i više mora vrijediti najmanje 90 dana (u periodu od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive).

Agencija poziva krajnje korisnike da se informišu o dostupnosti raspoloživih paketa i tarifnih modela kako bi imali pristup uslugama u mobilnoj telefoniji po smanjenim cijenama, te da Agenciji dostave prigovor u slučaju saznanja da nosioci dozvola nisu ispunili propisane obaveze.

Pored toga, u daljem provođenju mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u govornoj telefoniji, a u cilju zaštite interesa krajnjih korisnika i jačanja konkurencije, Vijeće je usvojilo Pravilo o izmjeni i dopunama Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH. Izmjena koja se odnosi na ukidanje više različitih zona unutar nacionalnog saobraćaja će doprinijeti ravnopravnom tretmanu svih krajnjih korisnika. Ovo Pravilo će početi sa primjenom od 1. januara 2017. godine.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno