Info

Novi nameti građanima!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svi bh. građani, prema odredbama novog Zakona o prebivalištu i boravištu BiH, u postupku dokazivanja prebivališta i adrese morat će dostaviti dokaz, odnosno određene dokumente. Istražili smo koliko će biti potrebno vremena i novca na prikupljanje dokumentacije koja se smatra valjanim osnovom za prijavu prebivališta.

Unošenje podataka

Dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu stana ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje – ZK izvadak, može se dobiti u ZK odjelu Općinskog suda. U ovom odjelu sarajevskog Općinskog suda rečeno nam je da građani ZK izvadak mogu dobiti svakim radnim danom u periodu od 8 do 16 sati.

– Izdavanje traje dvije minute, koliko je potrebno za unošenje podataka i printanje, a košta deset KM, osim ako osoba ne pripada kategoriji koja je oslobođena plaćanja sudskih taksi, a prije svega se misli na RVI i šehidske porodice – navode u Općinskom sudu Sarajevo.

Ovjeren ugovor o zakupu ili o podstanarskom odnosu, uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca, možete dobiti u bilo kojoj notarskoj kancelariji. Urnek ugovora o zakupu ili iznajmljivanju građani mogu lako pronaći putem interneta jer, kako su nam kazali u Notarskom uredu „Kapidžić“, oni takve ugovore ne sastavljaju.

Ovjera svakog potpisa naplaćuje se sedam KM, a na ugovoru o iznajmljivanju dovoljan je jedan ovjeren potpis.

Potvrdu da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenuta legalizacija ili uknjižavanje objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj prijavljuju prebivalište, bh. građani mogu dobiti u nadležnoj službi općine kojoj pripada njihov objekt.

Ovjerena izjava

Kako navode u Službi za imovinskopravne poslove, katastar i geodetske poslove Općine Centar Sarajevo, oni koji imaju predat zahtjev za legalizaciju potvrdu mogu dobiti bez problema i ona se ne naplaćuje.

Ovjerenu izjavu stanodavca da daje pristanak da određena osoba bude prijavljena na njegovoj adresi, iz koje je vidljivo da i sam stanodavac ispunjava propisane uvjete, kao i potvrdu da bračni ili vanbračni partner ili srodnici mogu prijaviti prebivalište na adresi, građani mogu napisati i ovjeriti u šalter-sali općine u kojoj stanuju, i to bez naknade, jer se izjave i ovjere fotokopija u svrhu pribavljanja ličnih dokumenata ne naplaćuju.

Pod ličnim dokumentom u ovom slučaju misli se samo na ličnu kartu.

Plaćanje dva poreza za iznajmljivanje stana

Ako osoba živi u unajmljenom stanu i želi na toj adresi prijaviti prebivalište, kao dokaz mora pokazati ovjeren ugovor o zakupu ili o podstanarskom odnosu s vlasnikom stana. Međutim, s obzirom na to da većina vlasnika stanove iznajmljuje bez sklapanja ugovora, za mnoge će ovo predstavljati dodatni problem.

– Svaki vlasnik stana koji ima zaključen ugovor o iznajmljivanju dužan je plaćati porez na dohodak koji iznosi deset posto od iznosa za koji se izdaje stan, kao i porez na imovinu koji se računa po kvadraturi – pojasnila je šefica Odsjeka za pružanje usluga poreznim obveznicima Porezne uprave FBiH Bosiljka Juzbašić.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno