Info

Nužno izjednačiti iznos porodiljnih naknada kako bi ljude zadržali u mjestima njihovog prebivališta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Westminster fondacija za demokratiju organizirala je danas u Zenici konferenciju “Zajedno za svako novo srce: usklađivanje porodiljnih naknada na nivou Federacije Bosne i Hercegovine“.

Konferenciji su osim zastupnika političkih stranaka, prisustvovali i predstavnici Agencije za ravnopravnost polova BiH, Ureda obdusmena za ljudska prava BiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike…

-Prisutna je prava diskriminacija kada je u pitanju ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu ili naknadu koju majka ili otac trebaju da dobiju na ime porodiljskog odsustva na nivou cijele FBiH. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih smo se ovdje okupili, zahvaljujući podršci i razumijevanju Westminister fondacije za demokratiju koja djeluje u BiH – kazala je delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jelena Pekić (SDP).

Ona je naglasila kako je konferencija organizirana s ciljem razmatranja modela i iznalaženje načina kako da se porodiljske naknade ujednače na nivou cijele FBiH.

-Da svaka porodilja, bez obzira u kojem dijelu FBiH živi, ima jednako pravo na isti iznos porodiljske naknade. Zaista smatram da nije opravdanje i da ne smije biti opravdanje finansijska moć pojedinih kantona. Naprosto, moramo iznaći modalitete i načine da svaka žena dobije jednaku porodljsku naknadu. Ili otac, ukoliko koristi porodiljsko odsustvo – podvukla je Pekić.

Dio finansiranja ovog prava, po njenom mišljenju, mora se osigurati i iz budžeta FBiH kako bi kantoni koji su slabijeg finansijskog stanja lakše osigurali isplatu naknada porodiljama s svog područja.

Kanton Sarajevo, dodala je, izdvaja preko 70.000.000 KM za porodiljne naknade pa bi dio novca s federalnog nivoa omogućio da se više novca usmjeri na druge potrebe iz oblasti socijalne zaštite. Porodiljne naknade u KS iznose 1.200 KM te su porodilje u tom kantonu i u najpovoljnijem položaju, dok su u najnepovoljnijem položaju porodilje iz Kantona 10.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona Amra Nadarević Vodenčarević istakla je kako se svi moraju ujediniti, bez obzira na političku pripadnost.

-Moramo izjednačiti prava svih porodilja, kako na nivou kantona tako i cijele države. Dakle, Kanton 10 ima svega 100 KM primanja na mjesečnom nivou, što je nedovoljno za novorođenče i bebu od godinu dana – kazala je Nadarević Vodenčarević.

Tuzlanski kanton od aprila 2022. godine svim porodiljama isplaćuje mjesečnu naknadu u iznosu od 1.000 KM, dok je ostavljena mogućnost da poslodavac zaposlenim porodiljama može isplatiti razliku do 90 posto plaće koju je žena primala zadnjih šest mjeseci dok je bila na trudničkom.

-Međutim, imamo primjera da su neke žene bile primorane otvoriti bolovanje preko 42 dana pa je, samim time, plaća mnogo manja. Znači, to su ogromna odstupanja, na kojima moramo raditi – istakla je.

Bivša gradonačelnica Grada Visoko te nekadašnja ministrica finansija Zeničko-dobojskog kantona, a sada zastupnica u Skupštini ZDK te delegatkinja u DNPFBiH Amra Babić (NiP), konstatirala je kako postoji neusklađenost visine naknada između kantona i zaposlenih i nezaposlenih porodilja, kao i neusklađenost s međunarodnim konvencijama te između javnog i privatnog sektora.

-Niz je neusklađenosti, a ja mislim da nam je interes svima isti – da omladina ostaje u BiH i da povećavamo natalitet. Svjesni smo da smo postali generacija staraca i mislim da je došao trenutak kada će se svi kantoni morati uozbiljiti – poručila je Babić.

Međunarodne konvencije i međunarodno pravo garantuje da porodilje imaju nakandu u iznosu od dvije trećine svoje plaće koju su imale dok su radile pa će to, u narednom periodu, biti jedna od inicijativa pred Skupštinom ZDK. Postojeće rješenje je nepovoljno za zaposlene porodilje koje su imale veću plaću pa će to, smatra Babić, biti izazov za ZDK.

– Ja mislim da ne bi trebalo da bude problema s obezbjeđenjem većine za jednu ovakvu odluku, zbog toga što je ovo interes svih nas. Mislim da na ovakvim pitanjima ne trebamo politizirati, da ovdje moramo biti jedinstveni i da je došao trenutak da pokažemo svoju ozbiljnost i političku zrelost – podvukla je Babić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno