Biznis

Objavljene dopune Zakona o radu FBiH: Saznajte kako angažovati studente po Ugovoru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako angažovati studente na Ugovor o privremenim i povremenim poslovima pitanje je koje muči poslodavce tako i studente. U ”Službenim novinama FBiH”, broj 39/24 jučer su objavljene dopune Zakona o radu FBiH. Dopune se odnose upravo na mogućnost angažovanja studenata.

Pod studentom smatra se osoba između 18 i 26 godina, upisano na akreditovanu visokoškolsku ustanovu koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja na način utvrđen statutom visokoškolske ustanove, u skladu sa propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji.

“Ugovor sa studentom može se zaključiti najviše dva puta u toku jedne kalendarske godine, na period koji može ukupno trajati najduže 180 dana u toku kalendarske godine. Student može obavljati isključivo poslove koji nisu poslovi sa povećanim rizikom u skladu sa propisima iz oblasti zaštite na radu, te za poslove za koje se kod poslodavca zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme (sezonski i pomoćni poslovi), sa punim ili nepunim radnim vremenom”, pojasnio je za Akta.ba Denis Zukić, izvršni direktor FEB d.d. Sarajevo.

Dodaje da shodno Odluci o visini doprinosa za PIO za lica osigurana u određenim okolnostima, postoji obaveza plaćanja osiguranja u iznosu od 60,00 KM za sve osobe angažovane po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Također, propisana je i obaveza prijave nadležnoj ispostavi PUFBiH putem obrasca JS 3120.

Postoji porezna praksa da se sve isplate po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima oporezuju sa ”malim doprinosima” 4% zdravstvenog osiguranja i 6% PIO, uz obavezu plaćanja 10% poreza na dohodak.

Autor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno