Info

Od sljedećeg ljeta državljani BiH i ostalih “trećih zemalja” za ulazak u Šengen plaćat će sedam eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani trećih zemalja od sljedećeg ljeta morat će za ulazak u Evropsku uniju platiti naknadu od sedam eura zbog uvođenja Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, Etiasa.

Ylva Johansson, povjerenica EU za unutrašnje poslove, potvrdila je da Etias, koji će zahtijevati od građana trećih zemalja da podnose zahtjev za izuzeće prije ulaska u Šengensku zonu, na snagu stupa vjerovatno do maja 2025.

Etias je sličan američkoj Esti i zahtijeva od državljana koji nisu iz EU da se prijave za putnu dozvolu od sedam eura prije ulaska u šengenski prostor, koji uključuje 25 država članica EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Trajat će tri godine ili dok vam ne istekne pasoš.

EES sistem će zahtijevati od putnika da na granici dostave biometrijske informacije, poput otisaka prstiju i skeniranja lica. To je dio nastojanja EU da kriminalcima ili teroristima oteža ulazak u šengensku zonu koristeći lažne pasoše.

Sistem, koji je trebao biti uveden 2022. godine, odgađan je u nekoliko navrata.

Posljednji datum pokretanja, 6. oktobar, pomjeren je prošlog mjeseca zbog zabrinutosti oko spremnosti objekata na nekim aerodromima.

Obraćajući se osoblju uključenom u uvođenje sistema ove sedmice, Johansson je rekla:

“Nakon intenzivnih dijaloga sa državama članicama, s vama, sa različitim zainteresovanim stranama, odlučila sam da EES počne s radom 10. novembra”.

Njeni komentari, koji su objavljeni u The Timesu, također su potvrdili da će šest mjeseci nakon toga uslijediti uvođenje Etiasa.

Putnici mlađi od 18 ili stariji od 70 godina biće oslobođeni plaćanja, dok onima koji putuju u Irsku ili Kipar neće trebati Etias jer su izvan šengenskog područja.

Ukidanje viza će zahtijevati od građana da podnose zahtjev za online dozvolu i dostave lične podatke kao što su adresa, podaci o zaposlenju i bilo kakve krivične presude, kao i kontakt informacije kada su u zemlji odredišta. Većina kandidata će biti odobrena za nekoliko minuta, ali neke odluke mogu potrajati između 48 i 72 sata.

EU će pokrenuti šestomjesečni “prijelazni period” nakon uvođenja Etiasa, što znači da će se od onih koji putuju očekivati da podnesu zahtjev, ali neće im automatski biti odbijen ulazak na granici ako ga nemaju, ako ispunjavaju druge uslove za ulazak.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno