Zenica

Odluke Vlade ZDK

Vlada ZDK
Vlada ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada ZDK donijela je odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju ZDK u ovoj godini, čime je zapravo data saglasnost na jedan od LOT-ova na kreditno zaduženje kod „UniCredit banke“ u iznosu od devet miliona KM, saopćeno je na pres-konferenciji organiziranoj nakon sjednice Kantonalne vlade.

– Na ovaj način popravljamo zatečeni tekući deficit Kantona, što je prethodno odobrila Kantonalna skupština i što je planirano pri izradi ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, a sredstva su namijenjena za plaćanje obaveza koje smo zatekli na početku našeg mandata – navodi Miralem Galijašević, premijer ZDK. Između ostalog, Kantonalna vlada je prihvatila i odluku o uvjetima i kriterijima za odobravanje kredita za rješavanje stambenih potreba mladih. Najvažnija novina je što će na javni poziv, koji će za ove namjene biti otvoren, ubuduće moći aplicirati i djeca boračkih kategorija, zatim civilnih žrtava rata te bivši logoraši i njihova djeca.

U toj odluci navedeno je da oni koji apliciraju za kredit za stambeno zbrinjavanje mladih moraju biti mlađi od 35 godina, imati stalno prebivalište u nekoj od općina ZDK te biti zaposleni na neodređeno. Javni poziv će, kad bude raspisan, trajati 45 dana, a na raspolaganju u kreditnom fondu su 2,2 miliona KM. Donesena je odluka o prethodnoj saglasnosti za pristupanje projektu utopljavanja uglavnom školskih objekata u većini općina ZDK, koji će koštati 4,22 miliona KM, a prethodno će ga odobriti i Skupština kantona. Vlada je odlučila da aktuelnom privremenom Upravnom odboru Kantonalne bolnice Zenica (UO KBZ), kojem je na čelu Ivica Ćurić (HDZ), produži mandat privremenog UO do završetka konkursne procedure i izbora novog UO.

Ministar Hajrudin Žilić (DF) istakao je nedostatak aktivnih policajaca u službi u svim općinama ZDK te najavio da će do kraja godine Vlada odobriti raspisivanje novog konkursa za prijem policajaca u MUP ZDK.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno