Kultura

Održan Workshop Casting u okviru projekta „The Sexual Theatre – Feminističko čitanje klasika“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U srijedu, 3. jula u 17 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održan Workshop Casting u okviru projekta „The Sexual Theatre – Feminističko čitanje klasika“. Casting je upriličen u okviru umjetničke rezidencije ovog projekta, a vodili su ga reditelj Júlio Cerdeira, koji predstavlja Teatro Circo Braga iz Portugala i autorica Aïcha Euzet, predstavnica Univerziteta Paul-Valery Montellier iz Francuske.

Reditelj i autorica su naveli da su u Zenici već drugi put. U mjesecu martu su se bavili čitanjem i istraživanjem klasika, te stavljanjem istih u feminističku tačku gledanja. Sada je na red došla njihova umjetnička rezidencija koja sa sobom nosi kasting i audicije koje će pomoći u realizaciji nove predstave u kojoj će biti iskorišteni svi pozorišni potencijali. Čitav projekat je baziran na rekonstrukciji klasika, a u fokusu su veza između žena i, nažalost, dešavanja koja su se desila u ratu, koja je Bosna i Hercegovina proživjela, ali i generalni položaj žena kako u Zenici, tako i u cijeloj državi.

Umjetnički rezidenti će imati priliku i istraživati, razgovarati sa lokalnim organizacijama, fondacijama i udruženjima. Sve to, dovest će do novog dramskog teksta, nove međunarodne koprodukcije i novog pozorišnog festivala.

„The Sexual Theatre – Feminističko čitanje klasika“ je prvi međunarodni projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija i pored Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, partneri projekta su: Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad Teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul-Valery Montellier iz Francuske. Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno