Biznis

Ovo je TOP 10 najvećih bh. izvoznika i uvoznika u 2024.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prvom kvartalu tekuće godine BiH je ostvarila ukupan obim razmjene od 10,9 mlrd. KM, koja je manja za 2,75% odnosno 308,7 mil. KM u odnosu na isti period 2023. godine. Od toga ukupna vrijednost izvoza iznosi 3,95 mlrd. KM što je manje za 560 mil. KM u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz u Bosnu i Hercegovinu je iznosio 6,94 mlrd. KM i veći je za 252 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Poslovni portal Akta.ba donosi TOP 10 najvećih bh. izvoznika i uvoznika za prvih šest mjeseci 2024. godine.

Na prvom mjestu najvećih uvoznika za razliku od prethodne godine se našla kompanija Holdina. Podsjećamo, ova kompanija se u 2023. našla na drugom mjestu kada su u pitanju najveći uvoznici.

Drugo mjesto je zauzela kompanija Global ispat koksna industrija (GIKIL) d.o.o.

Na listi TOP 10 najvećih bh. uvoznika za razliku od prethodne godine se našla i kompanija Bingo zauzevši deseto mjesto.

Kada je riječ o najvećim izvoznicima za prvih šest mjeseci ove godine, i tu su se desile određene izmjene u odnosu na prethodnu godinu.

Na prvom mjestu se našla kompanija Alumina doo, dok iza nje dalje slijedi kompanija TT KABELI d.o.o. Široki Brijeg. Kompanija ArcelorMittal koja je prošlu godinu završila kao najveći izvoznik ovaj put se našla na šestom mjestu.

Autor: akta.ba E.K.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno