Zenica

Panel diskusija zeničkog Omladinskog udruženja “REaktiv” o medijima i medijskoj pismenosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Omladinsko udruženja “REaktiv“ iz Zenice, povodom završetka drugog modula „Mediji i medijska pismenost“ u sklopu Programa osnaživanja mladih žena u zajednici“, organizirala je u Muzeju grada Zenica penel diskusiju u kojoj su sudjelovali medijski profesionalci, profesori te studenti Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici.

Program je, kako je istakla koordinatorka na spomenutom programu ovog udruženja Amra Smriko, osmišljen kako bi mladim ženama pružio alate i znanja potrebna za kritičko promišljanje o ulozi medija u društvu te kako bi ih osnažio da aktivno sudjeluju u oblikovanju medijskih sadržaja.

– Ovo je kruna tromjesečnog programa kojeg su prošle ove mlade žene, koje će danas da pokažu šta su naučile te da su osnažene i spremne da ponude određene usluge. Dok završe fakultet, srednju školu i dok traže posao, da pokažu svoje vještine da mogu da budu konkurentne i da izađu na tržište rada – kazala je Smriko.

Tokom realizacije prvog modula, koji je okončan i koji se ticao „menadžerskog upravljanja i ljudskih prava“, cilj je bio da se mlade žene obuče kako da se uhvate s određenim poslovnim izazovima te kako da organiziraju neki posao, a već je prošle sedmice počela realizacija i trećeg modula, koji se tiče javnog zdravlja.

-Tokom istraživanja, došli smo do podataka da više od čak 80 posto studentica na zeničkom univerzitetu nije bilo kod ginekologa, da nikada nije obavilo ginekološki pregled. Tako da smo se odlučili da bavimo i tom temom, da pokažemo koji sve resursi postoje u zajednici te da se počnu same brinuti o svom zdravlju – kazala je Smriko, koja je istakla kako su pozitivna iskustva s mladim ženama.

Program su, dodala je, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini raelizirali na području Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a sudjelovalo je 30 mladih žena.

Studentica spomenutog studija Filozofskog fakulteta Zenica Indira Agić, koja je i projektna-asistentica u udruženju „REaktiv“ te polazinica drugog modula osnaživanja žena u zajednici, sudjelovala je u istraživanju.

-Cilj istraživanja bio je da se upoznamo s percepcijom građana i građanki vezanih za predstavljanje žena u medijima. Ta nam je tema izuzetno važna pa smo se odlučile da vidimo šta naša lokalna zajednica misli o ovom pitanju. Čak 51,8 posto anketiranih, uglavnom mladih, misli da mediji i žene prikazuju jednako u svojim medijskim sadržajima – kazala je Agić.

Napominje kako su onda postavljali i pitanje da li treba da budu zadovoljne s jednakom zastupljenošću ili je potrebno da se promovišu pozitivne priče o uspješnim ženama…Mentorica u ovom istraživanju bila je iskusna zenička novinarka Velida Harambašić-Kulenović, a u radu panela sudjelovao je i profesor zeničkog Filozofskog fakulteta dr. Hazim Begagić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno