Ibrahim Emić

Pedeset peti rođendan Radija Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Godine lete ali sjećanja ostaju. Danas, dvadesetog juna 2024. godine, navršava se 55. godina od postojanja Radio-Zenice.

Ono što je važno napomenuti je, da je nastajanje (20.06.1969.g), povezano sa tada već postojanom NIP ,,Naša Riječ” i da je to značilo veliki uspjeh NIP, jer ta novinska kuća je uspjela u svom naumu, Zenica je dobila svoj Radio. Dom Štampe pa onda Radio Zenica. I sve to zahvaljujući tek nekolicini ljudi koji su formirali radnu zajednicu uz podršku metalurga, rudara, vatrostalaca…radnika Opštine Zenica, njihovom doprinosu u vlastitoj želji da i Zenica dobije svoj Radio.

Jednostavno, tako je bilo tih godina. Nekako i formiranje nove grupe zanata pri Školi učenika u privredi, Radio i TV mehaničara, išlo je u skladu sa formiranjem i Radio-Zenice, jer, valjalo je obezbijediti stručno osoblje za funkcionisanje tehničkog dijela Radija.

Radio-Zenica je slijedom događaja, svoje mjesto našla u Zgradi Naše Riječi, na mjesti gdje je sada Gradski Muzej.

Stara zgrada, nekadašnja Komanda vojske, još i vremena Stare YU, nije bila tijesna da pored Redakcije NIP Naša Riječ, primi i novopridošlu članicu kulture u našem gradu.

Pripreme nisu dugo trajale, paralelno sa smještajem tehnike, nikla je i Antena na samom kraju Zenice, u južnom dijelu, usred njive, usred kukuruzišta.

U to vrijeme završavao sam drugi razred zanata za Radio i TV mehaničara. Imali smo predmet Radio tehnika koji nam je predavao prof. Čaluk Bećir. Svakako nam je želja bila da početkom trećeg razreda, par mjeseci poslije nastanka Radio-Zenice, posjetimo taj kolektiv, to ,,čudo” koje smo mogli slušati već par mjeseci na svojim radio aparatima Melodija, Sinfonija, Tesla, Slavček, Portorož…uz mio glas spikera i novinara koji su obavljali posao i u NIP NR i u Radio-Zenica.

Radnu posjetu Radiju, organizovali su prof. Čaluk Bećir i nastavnik praktične nastave Marić Alojz-Lojzo. Dočekao nas je ljubazni domaćin, uposlenik tehničkog osoblja Salih Hamzić, po struci naš stariji kolega. To je bio prvi susret nas učenika sa do sada neviđenom tehnikom, osim u literaturi, koja nas je fascinirala i otvorila nam nove vidike u toj oblasti. Najnovija tehnika koja je okruživala ton majstora, magnetofoni, gramofoni, mikrofoni, slušalice, druga soba za goste na Radiju vidljiva iza stakla koje je omogućavalo komunikaciju tehnike i voditelja, da bi krajnji rezultat bio signal koji se emitovao preko antene tamo na kraju grada.

Mnogi od nas su se vidjeli ubuduće na mjestu ton majstora, mehaničara na održavanju te nove tehnike.

U ovom kratkom osvrtu, treba svakako spomenuti i imena koja su doprinijela savršenom radu Radio-Zenice, koja traje evo već 55.godina. Miroslav Kutni, Vlado Mijatović, Josip Kovačević, Vukašin Stanišić, Zlata Pojskić, Vesna Princ, Džemaludin Ramić, Branko Tucaković, Nihaz Gradinčić, Sajto Čehović, Radomir Iličić, Bogoljub Ilić, Jovo Dragičević…i dugi niz drugih Zeničana koji su kumovali ovom važnom mediju koji i danas traje uz nove snage dajući podstrek školovanju omladine za novinarski zanat koji će sutra zamijeniti sadašnji kadar…Sretno! Uz program Radio-Zenice!

Ibrahim Emić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno