Info

Počela SAFMo mini akademija: Telemach fondacija i Udruga Rezon stvaraju nove generacije umjetnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon uspješne dvogodišnje suradnje Udruga Rezon i Telemach fondacija u susret 13. Street Arts Festivalu Mostar (SAFMo) i ove godine udružuju snage i osnažuju suradnju u unapređenju urbane kulture i edukacije mladih. Počelo je novo izdanje SAFMo mini akademije čije su prve aktivnosti implementirane u mostarskim srednjim školama uz umjetnike, producente, članove Rezon i SAFMo tima, koji su krajem školske godine mladima donijeli dašak kreativnosti i inspiracije.

Posjetili su Srednju likovnu školu Gabrijela Jurkića, Drugu gimnaziju Mostar, JU Srednju građevinsku školu i JU Srednju ekonomsku i ugostiteljsko turističku školu te održali predavanja o povijesti i značaju street art kulture.

“Smatram da su ovakve edukacije jako važne za nas mlade, jer potiču kreativnost i motiviraju nas da istražimo svijet umjetnosti u javnom prostoru. Pored toga, približavaju nam mogućnosti koje nam se nude kada je u pitanju uključivanje u Street Arts Festival i urbanu kulturnu platformu u Mostaru”, riječi su učenika Kenana, koji je sudjelovao u predavanjima.

Iz Udruge Rezon ističu kako je veliko zadovoljstvo imati za podršku Telemach fondaciju koja transformira zajednice kada je u pitanju obrazovanje mladih, a ogromno bogatstvo imati učenike koji sa žarom i ljubavi gledaju na svoj grad.

“Murali i grafiti su nešto na što mladi nailaze svakodnevno, a SAFMo mini akademija i edukacije u školama poslužile su da postave pitanja koja nisu imali koga da pitaju. Jako nam je bitno, iako se radi o uzrastu od nekih 15-16 godina, da doživljavaju javni prostor, smatraju ga svojim i prema njemu se ponašaju promišljeno”, kazala je Sabina Maslo, kreativna producentica i potpredsjednica Udruge Rezon.

Nakon edukacija u srednjim školama slijedi online izdanje SAFMo mini akademije na kojem će imati priliku sudjelovati svi zainteresirani mladi iz Bosne i Hercegovine. Također, imat će mogućnost sudjelovati na Masterclass programu u okviru 13. Street Arts Festivala Mostar koji će se održati od 26.8. do 1.9. 2024. godine. Ovaj događaj daje poseban, urbani i mladalački pečat kulturnoj ponudi Mostara te iz godine u godinu privlači sve veći broj turista i umjetnika iz cijelog svijeta.

„Podrška koju Telemach fondacija kroz Akademiju pruža mostarskim srednjoškolcima, ali i mladima iz cijele zemlje, predstavlja još jedan gest naše kontinuirane podrške razvoju ulične umjetnosti, ulaganje u budućnost SAFMo i očuvanju kulturne baštine Mostara. U saradnji s našim partnerima, kreativcima iz Udruge Rezon, prošle godine smo pokrenuli Street Art Mini Akademiju, gdje smo se kroz niz raznovrsnih edukacija posvetili razvoju kreativnosti i inovativnosti kod mladih. Nadamo se da će neki od njih postati sjajni umjetnici koji će svojim društveno angažiranim radovima potaknuti pozitivne promjene, obogatiti kulturni i turistički potencijal naših gradova, a posebno dragulja street arta u BiH, grada Mostara“, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno