Politika

Počeli izbori u tri grada i devet općina ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lokalni izbori jutros su počeli i u tri grada i devet općina Zeničko-dobojskog kantona, u kojem će ukupno 329.640 registriranih birača birati tri gradonačelnika i devet općinskih načelnika te isto toliko gradskih i općinskih vijeća.

Prema informacijama iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a, koji još uvijek prikuplja podatke, nisu dobili prijavu bilo kakvih nepravilnosti prilikom otvaranja biračkih mjesta.

-Još uvijek prikupljamo podatke, ali za sada je sve uredu i birački proces se odvija prema planu – kazao je u izjavi za Fenu dežurni Operativni MUP-a ZDK.

U najvećem gradu tog kantona, Zenici, kako je potvrdio predsjednik Gradske izborne komisije Muamer Kovač, sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme te nije bilo problema kao proteklih godina.

-Otvorena su 143 biračka mjesta, a imamo i jedno mjesto za glasanje u odsustvu. Na dva biračka mjesta, Centar 1 i Centar 3, oba smještena u prostoru Osnovne škole “Meša Selimović”, proces izbora bit će nadgledan i video nadzorom. Sve protiče u najboljem redu- kaže Kovač.

Optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasova obavljat će se na 11 biračkih mjesta u gradu Visoko.

-Bilo je na nekim biračkim mjestima kašnjenja od nekoliko minuta zbog tehničkih problema, ali sva biračka mjesta su otvorena i izborni proces se odvija uredno. Otvorena su 52 biračka mjesta te jedan mobilni tim- kazao je Muhamed Halilbegović iz Centra za birački spisak Grada Visoko.

Svih 57 biračkih mjesta u Općini Tešanj, kako je potvrdio predsjednik Općinske izborne komisije Bećir Halilović, također su otvorena na vrijeme.

-Sve teče po planu i nema nikakvih problema, a na devet biračkih mjesta- šest u Jelahu i tri u Šijama, provodit će se proces autentifikacije birača i transmisija rezultata- kazao je Halilović.

Za pozicije čelnika lokalnih zajednica u tom kantonu borit će se ukupno 42 kandidata, od kojih su samo četiri žene, a među kojima su i svi aktuelni načelnici i gradonačelnici. Jedini siguran pobjednik ovih izbora je aktuelni načelnik Olova (8.316 glasača) Đemal Memagić iz Stranke demokratske akcije, koji ni ovog puta nema protukandidata.

Gradonačelnike će birati stanovnici Zenice (101.185), Visokog (34.050) te prvi put i Zavidovića (34.635), koje je u proteklom periodu također steklo status grada, dok će općinske načelnike birati u Doboj Jugu (4.427), Tešnju (41.251), Maglaju (20.236), Žepču (25.839), Usori (6.054), Kaknju (34.352), Varešu (8.222), Olovu (8.316) i Brezi (11.073).

Najviše kandidata za načelničku poziciju u tom kantonu ima Vareš, gdje će aktuelni načelnik Zdravko Marošević, nakon napuštanja Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, treći načelnički mandat pokušati osvojiti kao kandidat novog političkog subjekta u tom kantonu, Hrvatskog demokratskog saveza (HDS).

Protukandidati će mu biti Emir Islamović (SDA), Mirnes Ajanović (SDP), Nurdin Begović (SBiH), Fahrudin Brkić (NiP) te Mujo Kamenjaš (Naprijed BiH!).

Najdugovječniji načelnik u tom kantonu, Mato Zovko iz HDZ-a, za sedmi načelnički mandat, a šesti u direktnom izboru, borit će se protiv Andreja Kajića (HDS) te Suvada Hadžića iz SDA.

Gradonačelnik Zenice (101.185) Fuad Kasumović, kao čelni čovjek Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, za treći mandat na čelu najvećeg grada tog kantona natjecat će protiv Adnana Šabanija (Pokret), prof. dr. Spahije Kozlića (SDA), Almira Babajića (SDP) te nezavisnog kandidata Hasana Krehe.

Aktuelni gradonačelnik Visokog Mirza Ganić (SDA) za drugi mandat borit će se protiv Darija Pekića (Snaga naroda), Adnana Delića (SDP), Mirnesa Fatića (NiP) i Elvedina Šabanovića (Naprijed BiH!).

Aktuelni načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević (SDA) za drugi mandat borit će se protiv Adija Kubata (SDP), Behije Kulović (Naša stranka), Dženana Kubata (Naprijed BiH!) i nezavisnog kandidata Almedina Aliefendića.

Aktuelni gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović, koji se bori za svoj treći mandat na čelu te lokalne zajednice, nastupit će kao član nove stranke – Snaga naroda. Mujanović je prva dva mandata osvojio kao kadar Stranke za BiH te na prošlim izborima ispred Nezavisne bosanskohercegovačke liste, a protukandidati će mu biti Erna Merdić-Smailhodžić (SDA), Benjamin Sinanović (SDP) i Šemso Fehrić (DF).

Četvrti mandat aktuelni načelnik Tešnja Suad Huskić (SDA) pokušat će osvojiti u konkurenciji Danijela Pašića (SDP) i Adnana Lihića (Naprijed BiH!).

Treći mandate aktuelni načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić pokušat će osvojiti protiv Maida Suljakovića (SDA) i Adnana Sirovice (DF). Aktuelni načelnik Breze Vedad Jusić (SDA) za drugi mandate će se boriti protiv Samira Burekovića (NES-zajedno).

Aktuelni načelnik Doboj Juga Mirnes Tukić (SDA) pokušat će drugi mandat osvojiti protiv Jasminke Begić (SDP) i nezavisnog kandidata Maida Škilje.

Aktuelni načelnik Usore Zvonimir Anđelić (HDZ) za treći načelnički mandate borit će se protiv Daliborke Matošević (HDZ 1990).

Na području ZDK-a, za Lokalne izbore 2020. godine bilo je registirano 329.669 birača, a za Opće izbore 2022. godine 328.411 glasača. Izbori u tom kantonu organiziraju se na 511 biračkih mjesta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno