Kultura

Počeo rad na koprodukcijskoj predstavi „Hasanaginica – 250 godina krvi i ljubavi“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prethodne sedmice su u Tuzli počele prve probe za predstavu „Hasanaginica – 250 godina krvi i ljubavi“. Predstava je zasnovana na novom dramaturškom čitanju čuvene balade „Hasanaginica“, a autor dramskog teksta je Mirza Begović, dok režiju potpisuje Ahmed Imamović.

Nosilac ovog projekta je Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija, a koproducenti su: Bosansko narodno pozorište Zenica, Narodno pozorište Tuzla i Narodno pozorište Mostar. Partneri u projektu još su i Pozorište mladih Tuzla, Studio Teatar Zenica, Bošnjačka zajednica kulture, Filozofski fakultet Tuzla, Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla. Projekat su podržali Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kao i Vlada Tuzlanskog kantona, koje su 2024. godinu proglasile „Godinom Hasanaginice“.

Za Bosansko narodno pozorište Zenica je ova koprodukcijska saradnja važna zbog činjenice da se na ovaj način podstiče saradnja bosanskohercegovačkih pozorišnih kuća, kao i svih drugih kulturnih ustanova – kulturnih centara, biblioteka, fakulteta, zajednica kulture, i sl. Također, iznimna je čast da je naslovna uloga Hasanaginice povjerena mladoj glumici Adni Kaknjo, članici ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Novo čitanje „Hasanaginice“, koja je dio najznačajnijeg usmenog predanja naših područja, te premijera ove predstave bit će još jedan način da se uveliča obilježavanje 75. godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Irfan Kasumović, Meliha Fakić, Nusmir Muharemović, Emir Sejfić, Mirza Ćatibušić, Adnan Mujkić, Zerina Mujkić i Nermin Hodžić. Scenografija predstave je povjerena Mirzi Čorbiću, a kostimografija Vesni Teodosić. Za muziku predstave je zadužen Igor Kasapović.

Premijerna izvedba predstave se očekuje u mjesecu decembru, dok će zenička premijerna izvedba biti upriličena u okviru obilježavanja 75. rođendana Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno