Kultura Politika

Podrška Ministarstva obrazovanja ZDK snimanju filma Testament koji je nastavak popularnog Amaneta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona danas je potpisao sporazum s producentom Mirzom Begovićem kojim je podržao produkciju igranog filma Testament, a njegovo snimanje se nastavlja u oktobru.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona danas je održan sastanak ministra Mirze Mušije i producenta i režisera filma Amanet te nastavka Testament (Amanet 2) Mirze Begovića koji ima za cilj u oktobru nastaviti snimanje nakon što je u oktobru prošle godine pala prva klapa filma.

Finansiranje filma je postalo ugroženo kada je Fondacija za kinematografiju doživjela određene promjene u strukturi čime su poništeni ugovori s aplikantima, a među njima i ugovor koji je Mirza Begović potpisao za snimanje filma Testament.

S tim u vezi, s namjerom da nastave snimanje filma koji je nastavak najgledanijeg filma u godini projekcije u BiH i koji je u top 5 filmova u BiH od kako se koristi BoxOffice, ministarstvo obrazovanja ZDK odlučilo je podržati ovaj projekat.

“Ovo je prvi film koji ministarstvo podržava na putu njegove realizacije, a razlog toga je što do sada nismo imali takvih zahtjeva pa nismo ni imali osigurana programska sredstva za oblast kinematografije. Sretni smo što je ovaj film, koji će biti sniman i u Zenici, a koji je okupio veliki broj glumaca iz Zenice, ali i cijelog Zeničko-dobojskog kantona, došao do trenutka snimanja i što smo mogli dati naš doprinos”, kazao je ministar obrazovanja Mirza Mušija.

Mirza Begović, režiser i scenarista, nije krio zadovoljstvo današnjim potpisivajnem sporazuma i zadovoljstvom da će u oktobru biti nastavljeno snimanje filma.

“Mi smo imali osiguranu finansijsku konstrukciju za snimanje filma Testament, ali promjenama u Fondaciji došlo je do poništavanja potpisanih ugovora i sredstva su nam uskraćena. Zahvaljujući prvom filmu Amanet koji je osvojio srca publike i distributera, Testament je već imao utrasiran put distribucije širom svijeta, a kako bismo ispunili naše obaveze prema drugim ljudima, dok traje postupak pred sudom s Fondacijom, tražimo sredstva kako bismo nastavili snimanje već u oktobru, kada je planirano i da završimo snimanje filma”, kazao je Begović.

Dodao je da su do sada film podržali i iz resornog ministarstva kulture SBK i Vlade Srednjobosanskog kantona, Općine Busovača, kompanija BH Telecom te druge privatne kompanije.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno