Sudske klupe

Policija ZDK: Već su otkrivani i kažnjavani oni koji “preuzimaju krivicu” za saobraćajne prekršaje, kazne idu i vozaču i “dobrovoljcu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prošle sedmice Zenicablog je objavio članak – Zeničanin ponudio preuzimanje tuđih kazni, priložio i fotografiju  – U jednoj od Facebook grupa pod imenom “Sarajevo Marketplace: Prodaja, kupovina i pokloni” osvanuo je oglas koji je privukao pažnju svih njenih članova.

Korisnik pod imenom Don Don javno je ponudio uslugu preuzimanja svih vrsta radarskih kazni na svoje ime, a uz to je priložio fotografiju koverti koje očigledno sadrže pristigle radarske kazne. U oglasu se može vidjeti i lokacija: Zenica.

Nakon objave oglasa i članka, zatražili smo pojašnjenje od MUP-a o ovakvoj praksi, te smo dobili pojašnjenje i informaciju iz Uprave policije MUP-a ZDK, koju prenosimo u cijelosti.

– Poštovani, u vezi sa tekstom koji je objavljen na pojedinim portalima da je korisnik na društvenoj mreži Facebook pod imenom “Don Don” ponudio uslugu preuzimanja svih vrsta radarskih kazni na svoje ime, kao i naše telefonske korespondecije u vezi toga, dostavljam vam izjašnjenje Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, navodi se u saopćenju kojeg potpisuje portparol Samir Valentić:

“U ovom slučaju policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će izvršiti potrebne provjere i putem operativno tehničkih mjera i radnji utvrditi identitet osobe koja koristi profil “Don Don”, nakon čega će se izvršiti i druge provjere, prvenstveno u prekršajnoj evidenciji kako bi se utvrdilo da li je navedena osoba preuzimala kazne u ime drugih lica koja su zaista počinili prekršaje.

Ukoliko se dođe do ovakvih podataka nastavit će se sa prikupljanjem svih činjenica i dokaza pod kojim je počinjeno krivično djelo u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, između ostalog u službene prostorije policijskog organa na saslušanje će se pozvati osoba koja je zaista počinila prekršaj, kao i osoba koje je preuzela kaznu na svoje ime, te će se preduzeti i druge krivično procesne radnje koje će poslužiti za dokumentovanje krivičnog djela.

Pod ovakvim okolnostima krivično djelo čine i osoba koja je za počinjene prekršaje dostavila podatke druge osobe, kao i osoba koja je to prihvatila, a radi se o krivičnom djelu “Posebni slučajevi krivotvorenja isprave” iz člana 374. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, za što je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine ili neko drugo krivično djelo u zavisnosti od načina izvršenja gore navedene radnje, kažu iz Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u dosadašnjem radu zadokumentovali određeni broj krivičnih djela sa gore navedenim obilježjima i protiv počinilaca istih su Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljeni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu, dok je u fazi prikupljanja dokaza trenutno određeni broj ovakvih slučajeva.

Upozoravamo građane da se ponašaju odgovorno i da poštuju zakone, te da ne pristaju na ovakve ponude i ne upuštaju se u takve ili slične radnje, jer će se u protivnom suočiti sa krivičnim postupcima i sankcijama koje su Zakonom propisane”, kaže se u odgovoru Uprave policije MUP-a ZDK.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno