Info

Policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK učestvovali na radionici na temu “Prosjačenje kao oblik trgovine ljudima”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 25.09.2024. godine, sa početkom u 10,00 sati, u hotelu “Zenica” u Zenici, Misija OSCE-a u BiH je u saradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Društvom socijalnih radnika ZDK održala radionicu na temu „Prosjačenje kao oblik trgovine ljudima”, čiji je osnovi cilj jačanje multisektoralne saradnje u sprječavanju prosjačenja djece i njihove zaštite od eksploatacije.

Na radionici su pored organizatora, predstavnika Misije OSCE-a u BiH, prisustovali pomoćnici komandira policijskih stanica, policijski službenici kriminalističke policije, predstavnici Društva socijalnih radnika i predstavnici centara za socijalni rad sa područja ZDK.

Na predmetnoj radionici su kroz pojedinačne prezentacije predstavnika Misije OSCE u BiH, policijskih službenika Uprave policije, te predstavnika Društva socijalnih radnika ZDK izneseni problemi i izazovi sa kojima se susreću policijski službenici i službenici centara za socijalni rad koji rade na sprječavanju, otkrivanju i kažnjavanju prosjačenja, a takođe se razgovaralo i o domaćim i međunarodnim pravnim aktima vezanim za prosjačenje kao oblik trgovine ljudima.

Kako je naglašeno, koordinacijom i multisektoralnom saradnjom se želi postići efikasnija reakcija svih aktera sa ciljem prepoznavanja, sprječavanja i rješavanja slučajeva prosjačenja kako bi se prvenstveno zaštitila djeca uključena u prosjačenje, te kako bi se spriječila njihova eksploatacija, a Misija OSCE-a u BiH će i dalje pružati podršku vezano za navedenu problematiku.

Uprava policije samostalno i u saradnji sa vladinim i nevladim organizacijama, kontinuirano radi na stručnom usavršavanju policijskih službenika koji se u svome radu susreću sa prosjačenjem djece, isti kroz razne vidove edukacija unapređuju svoja znanja o tome kako prepoznati i prevenirati prosjačenje kao oblik eksploatacije i trgovine ljudima, te kako postupati u takvim slučajevima, a sve sa cilju zaštite djece.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno