Info

Porez na prazne nekretnine u BiH već od iduće godine?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Porez na prazne nekretnine u BiH već od iduće godine?- Porez na prazne stanove postaje sve aktuelnija tema u Bosni i Hercegovini.

Prvi koji bi mogao uvesti ovaj porez je Kanton Sarajevo (KS).

Premijer KS, Nihad Uk, potvrdio je za Forbes BiH da je Vlada angažovala eksterne stručnjake zajedno s partnerima iz UNDP-a kako bi pronašli zakonsko rješenje koje bi imalo višestruku korist za zajednicu.

“Na jednoj od sjednica proteklog mjeseca imali smo kratku prezentaciju o aktivnostima koje smo do sada uradili. Ocijenili smo da veliki broj nekretnina u KS stoji prazno, da imamo balon cijena koje nisu realne, te nam je cilj da u tom segmentu uredimo tržište, da ‘otključamo’ te nekretnine, spustimo malo njihovu cijenu, ali i da motiviramo i angažujemo vlasnike stanova i poslovnih prostora da ih stave u promet kroz rentanje. Veći broj stanova i poslovnih prostora na tržištu doveo bi do pada cijena najma”, rekao je Uk.

U BiH nema preciznih podataka o broju praznih nekretnina, ali ranija istraživanja su pokazala da ih je oko 60.000, piše Forbes.ba.

Nedostatak centralizovanog popisa otežava donošenje tačnih zaključaka.

Očekuje se da nakon Kantona Sarajevo i ostali kantoni razmotre ovu opciju kako bi se stalo u kraj “divljanju” cijena nekretnina i stanogradnji bez pokrića.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno