Politika

Potpisan Memorandum o saradnji između Ureda Vlade KS za dijasporu i Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Gradskoj upravi Zenica upriličeno potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ureda Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu i Grada Zenica. Ovaj Memorandum predstavlja početak zajedničkog rada na jačanju veza sa bosanskohercegovačkom dijasporom.

Memorandum su potpisali Emir Ibrahimagić, šef Ureda Vlade KS za dijasporu i Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave Zenica.

“Drago mi je što sam danas ovdje u Zenici, posebno zbog činjenice što je ovo prvi Memorandum o saradnji potpisan između Grada Zenica i Institucije Kantona Sarajevo. Ovaj Memorandum predstavlja važan korak u našoj zajedničkoj saradnji”, izjavio je Emir Ibrahimagić. On je također istakao da je Ured Vlade KS za dijasporu započeo s radom početkom ove godine i da radi na uspostavljanju saradnje s jedinicama lokalne samouprave, udruženjima, fondacijama i pojedincima, kako u BiH, tako i u dijaspori.

Ibrahimagić je dodao da je Grad Zenica prepoznat zbog značajnog iskustva u vezi s dijasporom, što je bio ključni razlog za posjetu i razmjenu iskustava u okviru USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.

Sekretar Gradske uprave Zenica, Selver Keleštura, istakao je: “Ovo je primjer kako bi saradnja između različitih nivoa vlasti trebala izgledati, u konkretnom slučaju između Vlade Kantona Sarajevo i Grada Zenica. Putanje odnosa prema dijaspori, kao i primjeri i projekti grada Zenica, predstavljaju dobar model za druge lokalne zajednice. Ova praksa ilustrira glavnu ulogu lokalne zajednice i njene administracije u stvaranju ambijenta za razvoj svih aspekata društva.”

Prema odredbama Memoranduma, strane potpisnice će redovno razmjenjivati relevantne informacije, biti pozivane na događaje i seminare, podržavati zajedničke aktivnosti putem komunikacijskih kanala i olakšavati povezivanje s relevantnim tijelima i organizacijama. Također, fokus će biti na ostvarivanju i jačanju programa i projekata u oblastima obrazovanja, nauke, sporta i kulture s ciljem očuvanja i njegovanja maternjeg jezika, kulture i tradicije među iseljeničkom populacijom Bosne i Hercegovine.

Memorandum predstavlja značajan korak ka uspostavljanju dugoročne i uspješne saradnje između Grada Zenica i Ureda Vlade KS za dijasporu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno