Politika

Potpisani ugovori o finansiranju infrastrukture vjerskih zajednica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sprt Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori o finansiranju infrastrukturnih projekata vjerskih zajednica s područja gradova Visoko, Zavidovići i Zenica te općina Doboj Jug, Kakanj, Vareš i Žepče ukupne vrijednosti 150.000 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prethodno je odobrila sredstva u iznosu od 10.000 KM za rekonstrukciju Gornje džamje u Mravićima, 15.000 KM za rekonstrukciju zgrade omladinsko-edukativnog centra Medžlisa Vareš, 15.000 KM za rekonstrukciju džamije u Šerićima te 40.000 KM za rekonstrukciju Parohijskog doma Srpske pravoslavne opštine u Visokom.

Također, odobrila je 10.000 KM za rekonstrukciju župne kuće u Crkvicama i 17.000 KM uređenje kapele u župi Lug-Brankovići, zatim 25.000 KM za uređenje trga župne crkve u Osovi i 8.000 župi Zavidovići za obnovu dijela dvorišta i ugradnje vidio nadzora te 10.000 KM za restauraciju orgulja u samostanskoj crkvi u Kaljevoj Sutjesci.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, potpisao je ugovore predstavnicima MIZ Doboj Jasminom Hadžikadunićem, MIZ Vareš, Denisom Kovačevićem, MIZ Zenica Sumedinom ef. Kobilicom, parohom Srpske pravoslavne opštine Miljanom Rađenovićem, ta sa župnicima Franjom Ivandićem, župnikom župe svetog Ivana Krstitelja iz Lug-Brankovića, Stipom Vidovićem, župnikom župe svetog Josipa iz Zavidovića i Josipom Kapetanovićem, župnim vikarom i ovlašenim predstavnikom župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Osove.

S pedstavnicima župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije iz Crkvica te Franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska, koji su bili opravdano odsutni, ugovori će biti potpisani naknadno.

Ministar Mušija je izrazio zadovoljstvo što je resorno ministarstvo dalo doprinos u realizaciji navedenih projekata, koji će doprinijeti poboljšanju uvjeta za prakticiranje vjerskih sadržaja, kao i drugih aktivnosti pomenutih vjerskih zajednica.

Predstavnici vjerskih zajednica izrazili su zahvalnost ministru, ali i cjelokupnoj Vladi Zeničko-dobojskog kantona za razumijevanje potreba vjerskih zajednica kao i njihovog značaja za cjelokupno društvo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno