Zenica

Potreba za probacijskim službama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potreba za probacijskim službama – Zajednički program Evropske unije i Vijeća Evrope “Usklađivanje kaznene politike i prakse u BiH sa evropskim standardima” je 18. marta 2016. organizovao Treći okrugli sto o uvođenju probacijskih službi u BiH u Banja Luci.

Okruglom stolu su prisustvovali ključni akteri po pitanju izricanja probacijskih odluka i nadzora njihove implementacije u praksi, prvenstveno predstavnici kantonalnih sudova te kantonalnih ministarstava pravde.

Ostali učesnici su bili predstavnici ministarstava pravde sa sva tri nivoa u BiH, članovi Radne grupe te predstavnici probacijsko-zatvorskih timova iz KPZ Banja Luka i KPZ Zenica. Sesiju je otvorila međunarodna ekspertica Vijeća Evrope sa prezentacijom o trenutnom prednacrtu Zakona o probaciji.

Pomoćnice ministra Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Hercegovačko-neretvanskog kantona su predstavile institucionalno iskustvo te statističke podatke u vezi sa provedbom rada za opće dobro na slobodi u ova dva kantona.

probacijske-sluzbe1Predstavnik Univerziteta u Banjoj Luci je predstavio doprinos koji bi akademska zajednica mogla imati u vezi sa kadrovskim i obrazovnim pitanjima ove službe. Okrugli sto je završen prezentacijom međunarodnog eksperta o Akcionom planu te koracima potrebnim za uspostavljanje probacije kao profesionalne službe.Svi učesnici, a posebno predstavnici pravosudnih organa koji su učestvovali na okruglom stolu, su izrazili mišljenje da profesionalna zajednica mora biti bolje informisana o probaciji te da naša zemlja može imati koristi od ovakve službe.

Ministarsvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona je, u smislu podrške implementaciji ove sankcije, najbolju saradnju ostvarilo je sa Općinskim sudom u Zenici, dok su JP “Vodovod i kanalizacija” Zenica i “Alba “d.o.o Zenica poslodavci sa kojima je ostvarena vrlo uspješna saradnja, a broj implementiranih presuda 28. Kako je nedostatak poslodavaca kod kojih ova lica treba da izvrše rad za opće dobro na slobodi direktno uticao na broj implementiranih presuda, Ministarstvo će u narednom periodu pokrenuti aktivnosti kako bi upoznalo širu društvenu zajednicu o višestrukoj koristi koju primjena ove sankcije ima za postizanje svrhe kažnjavanja ali i ekonomskoj koristi koja se time postiže. Ilustracije radi, Ministarstvo je implemtacijom 28 presuda ostvarilo uštedu od 591.000 KM za Budžet Federacije BiH.

Ministrstvo za pravosuđe i upravu



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno