Zenica

POZITIVNI TRENDOVI: Stiglo više od 800 prijava, Univerzitet u Zenici ove godine očekuje više upisanih studenata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Konkurs za prijave na prvi upisni rok za osam fakulteta Univerziteta u Zenici zvanično će biti okončan danas, a već sada su na tom univerzitetu zadovoljni odzivom budućih studenata – potvrdio je u izjavi rektor Jusuf Duraković.

Zenički univerzitet ponudio je 862 mjesta, a prema dosadašnjim podacima pristiglo je više od 800 prijava za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija.

Više od 200 svršenih srednjoškolaca prijavilo se online, a dosta je prijava pristiglo i iz nekih sredina iz kojih do sada nisu imali značajan broj studenata. Jedna prijava, dodaje Duraković, stigla je i iz Celja (Slovenija).

– Sve ukazuje da ćemo premašiti prošlogodišnju brojku od 665 upisanih studenata na prvi ciklus studija, mada smo svjesni da sigurno ima i duplih prijava, odnosno prijava na dva-tri fakulteta. Međutim, ovo je značajno povećanje te s obzirom da ćemo krajem augusta ili početkom septembra imati i drugi upisni rok, izvjesno je da bismo mogli imati više upisanih brucoša nego prošle godine. Obično u drugom upisnom roku upišemo oko 10 posto studenata – ističe Duraković.

Smatra kako je ovogodišnja prezentacija studijskih programa posredstvom društvenih mreža i video prezentacijama koje su radili studenti te organizacijom Dana otvorenih vrata UNZE-a i direktnim posjetama srednjim školama u Zeničko-dobojskom i Srednjebosanskom kantonu, imala pozitivne efekte na odziv budućih brucoša.

– Filozofski, Politehnički i Medicinski fakultet imaju više prijava nego što su ponudili mjesta za upis. Upis će trajati do kraja ovog mjeseca, a u međuvremenu će biti realizirani i prijemni ispiti. Oni se polažu samo za upis na integrisani studij Opće medicine na Medicinskom fakultetu te na sve odsjeke na Politehničkom fakultetu – napomoinje Duraković.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno