Politika Zenica

Premijer Nezir Pivić otvorio 12. sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN’s – Zenica 2024“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trodnevni 12. sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN’s – Zenica 2024“, okupio je na Trgu Alije Izetbegovića više od 70 poljoprivrednih proizvođača iz Zeničko-dobojskog kantona te sa cijelog područja Bosne i Hercegovine.

Organizator sajma je Udruženje poljoprivrednika ZDK-a, generalni pokrovitelj Vlada ZDK-a, a u prisustvu brojnih zvanica sajam je svečano otvorio premijer Nezir Pivić, koji je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena tradicija ove smotre poljoprivrednika.

-Ovo je i prilika da se poljoprivrednici susretnu, razmjene iskustva i izlože svoje proizvode, a kao Vlada smo opredjeljeni za maksimalnu podršku poljoprivredi. To govori i ovogodišnje izdvajanje ZDK-a za poljoprivredu, koje je u odnosu na prošlu godinu veće za 500.000 KM – rekao je premijer ZDK.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić istakao je da su se opredijelli za strateške proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća, mljekarstvo te u nekoj mjeri i stočarstvo, koje snažnije podržavaju, a nisu zanemarene ni druge proizvodnje.

-Ove godine je bilo gubitaka kod određenih poljoprivrednih proizvođača koji se bave kulturama koje ne trpe duge sušne periode. Međutim, moram reći da nije bilo nekih ekstremnih gubitaka i da se poljoprivredni proizvođači nisu u velikoj mjeri obraćali nama sa nekim štetema koje su nastale na njihovim poljoprivrednim usjevima, a što je dobro čuti i dobro znati – kazao je Čajić.

Najavio je da će nastaviti komunikaciju s udruženjima poljoprivrednika kako bi za narednu godinu iskreirali program poticaja kojim će oni biti zadovoljni te koji će osigurati rast proizvodnje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK-a Emir Tutnić zahvalio se Vladi ZDK-a i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci sajmu, dok je predsjednik Organizacionog odbora Refik Alihodžić rekao da je sajam OPEN’s u značajnoj mjeri doprinio promociji poljoprivredne proizvodnje te broju registrovanih poljoprivrednih obrta, po čemu ovaj kanton prednjači u Federaciji BiH.

U sklopu ovog sajma, osim ponude poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, prezentirano je etno-narodno stvaralaštvo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno