Info

Premijer Pivić predvodio delegaciju Vlade ZDK na obilježavanju 30. godišnjice bitke za kotu 715 – Podsjelovo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, na čelu s premijerom Nezirom Pivićem, prisustvovala je obilježavanju 30. godišnjice bitke na koti 715 – Podsjelovo kod Zavidovića. Delegacija u kojoj su bili i ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica te ministar privrede Samir Šibonjić položila je cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima na spomen-obilježju na tom mjestu.

Napad Vojske Republike Srpske na kotu 715 – Podsjelovo trajao je od 24. do 29. juna 1994. godine, a zahvaljujući hrabrosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine kota je odbranjena i time onemogućena kontrola doline rijeke Krivaje. Ova bitka je godinu kasnije imala ključnu ulogu u oslobađanju Vozuće i dijelova Ozrena.

Premijer Nezir Pivić odao je počast i priznanje svim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a koji su nadljudskim otporom odbranili Podsjelovo, a posebno šehidima i poginulim borcima, koji su utkali svoje živote u slobodu domovine BiH.

– Mi smo ti koji baštinimo civilizacijske vrijednosti. Vojnik Armije RBiH, i pored svih izazova i genocida, nije se svetio, nego je poštovao ženevske konvencije. Mi smo ti koji trebamo držati lekciju, jer smo se goloruki odbranili protiv četvrte vojne sile u Evropi. Šehidi i borci ne smiju biti zaboravljeni, a o njihovoj hrabrosti trebamo podučavati našu djecu – rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da je briga za branilačku populaciju jedan od najvećih prioriteta vlade koju predvodi te da je ovogodišnji budžet za branioce najveći do sada. Od mjera podrške ovoj populaciji izdvojio je programe zapošljavanja i samozapošljavanja, stambeno zbrinjavanje, egzistencijalnu naknadu za nezaposlene, stipendiranje studenata te liječenje i rehabilitaciju.

Najavio je da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona finansirati izgradnju dostojnog spomen-obilježja na koti 715 – Podsjelovo, za što je u budžetu za 2024. godinu već osigurala početnih 30.000 KM.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno