Ljudi

Preminuo Zdravko Balta, dugogodišnji direktor Muzeja Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zdravko Balta, dugogodišnji direktor JU Muzej grada Zenice, preminuo je u 84. godini života.

Balta je dužnost direktora preuzeo krajem 1988. godine, u veoma teškom periodu za ovu ustanovu.

Tadašnja Skupština Opštine Zenica je naredila u tom periodu iseljenje muzeja iz prostorija koje su koristili u Hadži Mazića kući i Medresi.

Muzej je bio prisiljen iseliti stalne postavke, arheološku, etnološku i minerološkum, kao i biblioteku u nepodesna skladišta.

Organizirati preseljenje muzejskih predmeta i knjiga, i gašenje ustanove, zapalo je Zdravka Baltu da obavi kako zna i umije. Preseljavanje je trajalo do 1993., kada je iseljena i likovna zbirka iz nekadašnjeg Doma kulture, danas Hrvatskog doma.

Tehnički, mandat Zdravka Balte kao direktora prestaje 1993., kada je ustanova prestala sa radom. Po obnavljanju rada ustanove Zdravko Balta imenovan je za vršioca dužnosti direktora počev od 23. 10. 1997. do oktobra 1998. kada je imenovan novi direktor. Radi kao zaposlenik ustanove sve do penzionisanja. Bio je član upravnog Odbora muzeja potkraj radne karijere.

Za vrijeme rada i postojanja Muzeja u Zenici Zdravko Balta je jedna od osoba koja je ostavila veliki trag za ovu značajnu instituciju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno