Zenica

Press Komisije za nadzor rada policije ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Press Komisije za nadzor rada policije ZDK – Na zajedničkoj press konferenciji Komisije za nadzor rada policije i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, koja je danas održana u sjedištu Kantona u Zenici govorili su Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Komisije za nadzor rada policije i policijski komesar Semir Šut.

Govorilo se o posjetama Komisije za nadzor rada policije policijskim upravama u Zeničko-dobojskom kantonu i Upravi MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, od 4. do 15. marta, tokom kojih su, kako je kazao Duvnjak, stekli direktan uvid u stanje.

Od 1.235 planiranih radnih mjesta u MUP-u ZDK trenutno su nepopunjena 223 mjesta, odnosno 18 posto svih radnih mjesta. Najgore stanje je u Varešu, gdje nepopunjeno čak 43 posto radnih mjesta.

komisija za nadzor mup-a zdk 2Komesar Šut je naglasio da je nedavno potpisano 50 ugovora o radu, 60 budućih zaposlenika je trenutno na Policijskoj akademiji, a u toku je postupak zapošljavanja 100 budućih policajaca. Planirano je da, za dvije-tri godine ovom dinamikom zapošljavanja bude saniran problem odlaska i penzionisanja zaposlenika.

Članovi Komisije su istakli potrebu da se radi na popravljanju izgleda, ugleda, ponašanja i komunikacije policijskih službenika što uključuje između ostalog i “zabranu ulaska u kladionice, konzumiranje cigareta tokom obavljanja direktnih poslova” i slično.

Prema podacima MUP-a ZDK, broj krivičnih djela prošle godine je 2.058, te se iz godine u godinu smanjuje (2011. bilo 2.836), zabilježen je i pad broja prekršajnih djela (2.729), dok je povećan samo broj saobraćajnih nesreća i stradalih u njima.

Broj otuđenih vozila u 2005. je bilo – 265. Prošle, 2015. godine otuđeno je 24 vozila.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno