Biznis

Privredna komora: o stanju privrede u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Članovi Upravnog odbora Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona razmatrali su na redovnoj sjednici stanje privrede u ovom kantonu u prvom polugodištu i provedbi novog Zakona o radu u Federaciji BiH.

-Privredna kretanja u ZDK-u u prvom polugodištu ove godine ista su kao i ini u istom periodu 2014. Vanjskotrgovinsko poslovanje je bilo uspješno i izvoz bilježi rast, a ZDK je i dalje izvozni lider i u ukupnom izvozu Federacije učestvuje s 30 posto, dok u izvozu BiH učestvuje s 20 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je za 11 posto veća u odnosu na isti period 2014., dok je, istovremeno, u Federaciji uvoz veći od izvoza za 37 posto, a u BiH za 39 posto – kaže Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK-a.

Sjednici privrednika ZDK-a sudjelovao je i Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, koji je istakao da novi Zakon o radu bi trebao rezultirati boljim općim privrednim ambijentom.

-Ono što mi smatramo da je neophodno, to je da se poveća najniža plaća koja se isplaćuje na prostoru Federacije BiH, ali u svakom slučaju ona ne može biti osnov za bilo kakva preračunavanja drugih plaća. Oko plaće za svako radno mjesto i za svakog radnika tu će se morati sindikati i poslodavci u direktnim pregovorima dogovarati. Ono što mi smatramo vrlo bitim je činjenica da su postojeće plate, najniža postojeća plata, mala i da mi kao poslodavci smatramo da je treba povećati – kazao je Čengić.

Po njegovim riječima puno toga će se morati ne mijenjati nego uskladiti, jer su dosadašnji kolektivni ugovori doneseni u nerealnim uvjetima. Novi zakon o radu, iako nije idealan, jednako je dobar i za poslodavce i za radnike, stav je poslovne zajednice u ZDK-u, i značajan je iskorak u reformi radnog zakonodavstva u Federaciji.

Najvažnija odredba je ograničeni rok važenja kolektivnih ugovora na najduže tri godine, te obaveza poslodavca da u roku od šest mjeseci uskladi kolektivne ugovore sa Zakonom o radu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno