Info

Pročitajte Nacrt novog zakona o PIO

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pročitajte Nacrt novog zakona o PIO – Vlada Federacije BiH učinila je danas dostupnim Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Nacrt tog zakona Vlada FBiH je utvrdila na 40. sjednici održanoj 12. februara u Mostaru te ga uputila u parlamentarnu i javnu raspravu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Predloženi zakon propisuje da ukoliko prihodi nosioca osiguranja ne pokrivaju rashode za isplatu penzija u tekućem mjesecu, potrebnu razliku sredstava treba namiriti iz budžeta Federacije, odnosno drugih izvora koje obezbijedi Federacija, a po zahtjevu nosioca osiguranja.

Također, druga rješenja dovode do smanjenja „pritiska“ na penzijski sistem jer postepeno pooštravaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu i porodičnu penziju, uz izuzetke koji su primjereni socio-ekonomskim prilikama u Federaciji, na odgovarajući način proširuju penzijski obuhvat i stvaraju pretpostavke za uvođenje pravičnih stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u dijelu koji se odnosi na staž s uvećanim trajanjem.

Nadalje, stvaraju se pretpostavke za ekonomičniju organizaciju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, a time i smanjenje troškova nosioca osiguranja, navela je između ostalog Vlada obrazlažući razloge za donošenje tog zakona.

KLIKNI OVDJE da preuzmeš PDF dokument Nacrta

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno