Biznis

Projekat ekonomskog osnaživanja: Plastenička proizvodnja kao održiva poljoprivredna praksa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica, u partnerstvu sa NVO Muslim Aid Association Sarajevo, sprovodi projekt “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz plasteničku proizvodnju povrća”, u skladu s ranije potpisanim Sporazumom.

Projekat ima za cilj pružanje start-up paketa korisnicima, uključujući instalaciju plastenika od 100 m², sistem za navodnjavanje, mulch foliju i sadnice, kako bi započeli svoju proizvodnju. Dodatnu vrijednost projekta čine stručne edukacije o plasteničkoj proizvodnji i savjetodavne usluge, koje su dostupne korisnicima radi podrške u njihovim poljoprivrednim aktivnostima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 170.000,00 KM, pri čemu je Grad Zenica osigurao 63.200,00 KM, Muslim Aid Association 77.200,00 KM, dok su sami korisnici doprinijeli sa 29.600,00 KM (740,00 KM po korisniku). Do sada je uspješno montirano 40 plastenika, svaki površine 100 m², na parcelama 40 korisnika koji su ispunili uslove Javnog poziva. Ovi plastenici značajno će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i omogućiti korisnicima da povećaju prinose.

Podjela sadnog materijala je planirana za jesen, čime će se dodatno podržati korisnici u njihovim poljoprivrednim aktivnostima i osigurati uspješan početak nove proizvodne sezone. Grad Zenica aktivno podržava razvoj plasteničke proizvodnje kao održive poljoprivredne prakse u regiji, istovremeno pružajući podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Projekat ne samo što omogućava ekonomsku samoodrživost korisnika, već i podstiče održivost poljoprivrednih praksi u lokalnoj zajednici.

Saopćenje za javnost



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno