Naše

Prorektor Univerziteta Zenica poručio ministru obrazovanja ZDK: Treba ga odmah otić’ streljat dole – nadležni još nisu zauzeli stav

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tačno dva mjeseca nakon što je održana, Zenicablog je uspio kompletirati odgovore svih prozvanih i nadležnih u vezi sa sjednicom Senata Univerziteta Zenica, održanom 12. jula ove godine.

Prema raspoloživim informacijama, na sjednici je član Senata, inače prorektor UNZE prof.dr.sci. Ilhan Bušatlić tokom svog izlaganja na jednoj od tačaka dnevnog reda pozvao “na strijeljanje” ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Mirze Mušije, zbog njegovih određenih postupaka, a sve u vezi sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Ne ulazeći u to da li je izjava bila “figurativna”, izrečena u afektu tokom (po stenogramu izgleda mirne i akademske rasprave) ili nešto četvrto, te uvažavajući sve akademske slobode, definicija da ga “treba otići strijeljati” vrlo brzo je naišla na odjek među kolegama profesorima, akademskom zajednicom, ali i u Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvu obrazovanja, kojeg u ovom mandatu vodi Kakanjac Mirza Mušija.

Obzirom da je poznata činjenica da je prorektor Bušatlić ranije više puta evidentiran u kaznenim evidencijama zbog krivičnih i prekršajnih djela koje uključuju nasilje, takva prijetnja se ne bi baš mogla smatrati samojezičkom akrobacijom ili “stilskom figurom”.

Naime, Bušatlić je osuđivan za nasilničko ponašanje, a čak je i izbor na UNZE, bio upitan jer je kandidat priložio “uvjerenje o nekažnjavanju” u kojem je navedeno da je kažnjavan, ali je cijela afera na kraju zataškana, a nadležni organi koji su ispitivali slučaj su odustali od krivičnog gonjenja.

Zenicablog je povodom ove “neakademske rasprave” poslao istovjetan upit predsjedavajućoj Senata Univerziteta u Zenici prof. Larisi Velić, rektoru UNZE prof. Jusufu Durakoviću, te Vladi ZDK i ministru Mušiji.

Nakon višednevnog čekanja prikupili smo sve odgovore, koje donosimo u nastavku, a potom donosimo i cijelu stranicu sinopsisa stenograma (svega izrečenog prije i poslije sporne izjave).

U vezi sa Vašim upitom od 05.09.2024. godine povodom dešavanja na sjednici Senata Univerziteta u Zenici održanoj 12.07.2024. godine dostavljamo Vam sljedeći odgovor: „Smatramo da navedeni način izražavanja (stavova) nije primjeren za članove akademske zajednice koji bi trebali postavljati više standarde i biti svjesni svoje uloge i odgovornosti u društvenoj zajednici. Ovaj događaj ima veću težinu, obzirom da se desio na sjednici Senata Univerziteta u Zenici koji predstavlja najviše akademsko tijelo koje čine predstavnici akademskog osoblja u visokoškolskoj ustanovi, kao i predstavnici studenata, pa sa time u vezi očekujemo reakciju Rektora i Senata Univerziteta u Zenici kao nadležnih tijela, navodi se u odgovoru “žrtve”, na upit ministru Mušiji, koje nam je poslano iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Iz Vlade ZDK, odnosno Ureda premijera ZDK, dobili smo sljedeći odgovor – Poštovani, Vlada Zeničko-dobojskog kantona raspolaže saznanjima da je na sjednici Senata Univerziteta u Zenici, održanoj dana 12.07.2024. godine, prorektor prof.dr.sci Ilhan Bušatlić u svom obraćanju koristio rječnik koji nije primjeren akademskom nivou. Prijetnje smrću koje je prof.dr.sci Bušatlić uputio ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirzi Mušiji, a koje potvrđuje i stenogram sa sjednice Senata, shvatamo veoma ozbiljno te očekujemo od nadležnih institucija da istraže sve okolnosti navedenog incidenta i poduzmu zakonom predviđene mjere i radnje. S poštovanjem, Ured premijera Zeničko-dobojskog kantona

Na kraju, dobili smo odgovor i iz Senata i Rektorata, od predsjedavajuće Senata prof. Velić i rektora Durakovića.

Poštovana redakcijo Zenicabloga, povodom Vašeg upita, dostavljamo sljedeći odgovor: Senat Univerziteta u Zenici kao najviše akademsko tijelo Univerziteta, djeluje na principima autonomije, profesionalnosti i integriteta. Senat promoviše odgovornu i konstruktivnu komunikaciju o svim tačkama koje se nađu na dnevnom redu, uz poštovanje različitih mišljenja i slobode govora u granicama koje postavljaju prava i slobode drugih. U konkretnom slučaju je od nadležne službe zatraženo preslušavanje stenograma sa sjednice Senata na predmetne okolnosti, te izjašnjenje člana Senata čija izjava je u pitanju, a nakon čega će Senat zauzeti stav po ovom pitanju. Rektor Univerziteta u Zenici  Prof.dr. Jusuf Duraković i Predsjedavajuća Senata Univerziteta u Zenici Prof.dr. Larisa Velić.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno