Rekreacija

Prvi memorijalni turnir “Almir Raščić” okupio veterane Željezničara, Čelika, Veleža i Goražda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvi memorijalni malonogometni turnir posvećen Almiru Raščiću-Raši okupio je na stadionu “Midhat Drljević” u Goraždu veterane klubova za koje je tokom igračke karijere nastupao Raščić, od Goražda, Čelika, Željezničara i Veleža. Igrali su danas veterani Goražda i Željezničara, a potom Čelika i Veleža, s mislima na nekadašnjeg saigrača s kojim su, dijelili pobjede i poraze, a koji je okončao tragično jer je prošle godine brutalno ubijen.

Sportisti, kojima je dobrodošlicu u Goražde, poželio Almirov brat Admir Raščić, poručili su da će započetu tradiciju nastaviti kako bi živjelo sjećanje na ubijenog kolegu. Almirov dres u kojem je branio boje Goražda kapiten kluba uručio je njegovom ocu Dinu, a dres s kojim je nastupao za Čelik, kapiten tima je uručio Almirovoj supruzi Vildani.

Početni udarac

Posebno potresan trenutak na otvaranju turnira bio je poetni udarac uoči utakmice Čelika i Veleža koji je izveo Almirov sin Sami Raščić.

“Mnogo mi znači, jer se na ovaj način čuva sjećanje na Almira i ono što je on najviše volio, a to je sport. Imao je želju da svojim sinovima prenese ljubav prema sportu, ali mu je to, nažalost, uskraćeno. Mi ćemo ga zauvijek čuvati od zaborava, a njegovi sinovi će nastaviti njegovim stopama. Još su mali, ali na ovaj način će vidjeti da je njihov otac bio poštovan i cijenjen kao sportista i kao čovjek. Toliko nedostaje nama, a nedostaje i svojim prijateljima”, kaže Vildana Raščić, Almirova supruga.

Veterani legendarnog Željezničara nisu sretni zbog povoda okupljanja, ali čvrsto obećavaju da će svaki put doći kako bi sačuvali sjećanje na Almira.

“Volio bih da smo se sreli drugim povodom. Dobro sam ga poznavao iako je bio mlađi od mene, ali trenirao je sa prvom ekipom Želje, proveli smo godinu i po dana zajedno i uvijek ću se odazvati. Malo smo se mi veterani udaljili, nadam se da će biti i drugih povoda da se sastajemo češće i da se družimo. Drago mi je da sam ovdje, iako moram reći ne ponovilo se nikome što se desilo Almiru. Njegovoj porodici je nateže, a mi smo tu smo da pomognemo i da ovu bol, ako je to moguće, prebolimo zajedno”, kaže Sretko Vuksanović, veteran Željezničara.

Za Omera Joldića, Almir je bio jedan od igrača koji na terenu daje posljednji atom snage i kojeg bi u svojim redovima poželjeli imati mnogi timovi.

Vrhunski momak, sjajan sportista

“Sjećam se da sam nakon povratka iz Poljske, bila je to sezona 2006/07, zatekao Almira, a sa njegovim bratom Admirom Raščićem sam igrao prije u Željezničaru. Uvijek je bio srdačan, komunikativan, omiljen, nasmijan, spreman za šalu. Bio je dobar igrač, profesionalac, tip igrača koji je u modernom nogometu tražen, koji ostavlja zadnji atom snage na terenu, agresivan i obećavao je mnogo. Igrao je za Željezničara u vrijeme kad je bila velika konkurencija, i onda je promijenio klub, ali ovo vrijeme koje je proveo, pamtimo ga kao dobrog, karakternog momka. Kada smo dobili poziv za turnir to nam je teško palo, da idemo igrati turnir za momka koji je mlađi od nas, a tragično je izgubio život. Nisu to prijatne situacije, ali sjećanje na njega mora biti, mi o Raši imamo visoko mišljenje. Bio je to vrhunski momak i nadam se da će se turnir igrati iz godine u godinu”, poručio je Omer Joldić iz FK Željezničar.

Zoran Kokot, veteran Željezničara dijeli isto mišljenje o rahmetli Almiru.

“Nažalost okupljamo se ovakvim povodom, ali opet mi je drago da možemo nekako da damo podršku ovom turniru. Nisam stigao da igram s njim, ali bio je fudbalski velemajstor koji je ostavljao srce na terenu. Žao mi je što ga je zadesila ovakva tragedija i želim da izrazim saučešće porodici”, poručio je Kokot.

Sutra finale

Do kraja dana učesnici turnira obići će mezar rahmetli Almira Raščića i na taj način pokazati da sjećanje na ovog istinskog sportistu živi u srcima brojnih prijatelja. Turnir se nastavlja sutra kada se igraju polufinale i finale.

Almir Raščić je preminuo 23. janura prošle godine nakon što je deset dana prije, 13. januara pucano u njega u prolazu zgrade u kojoj je stanovao. Njegova tragična smrt i način na koji je brutalno ubijen potresla je i uznemirila ne samo porodicu i prijatelje, već i kompletno Goražde, ali i bh. javnost. Počinioci brutalnog ubistva još uvijek nisu pronađeni, a istraga o ovom slučaju i dalje traje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno