Politika

Reakcija na istup Premijera na obilježavanju godišnjice JU „Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić u obraćanju na press konferenciji održanoj povodom 10. godišnjice institucionalnog rada JU „Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama“ izrazio je žaljenje što Grad Zenica ne učestvuje u finansiranju rada Centra, te najavio da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona naredne godine, pored redovnog transfera za finansiranje rada i plata zaposlenih, izdvojiti dodatna finansijska sredstva.

Grad Zenica podsjeća Premijera da bi bilo korektno da je spomenuo da su inicijativa za osnivanje i početni koraci koji su prethodili osnivanju Ustanove napravljeni upravo sa Gradom Zenica. Grad je bio prva lokalna zajednica koja je preuzela najveći dio finansiranja usluga koje su se obavljale s namjerom da to iz projekta preraste u Ustanovu, što se u konačnici i desilo.

Grad finansira ustanove čiji je osnivač, što bi trebalo da bude i obaveza kantonalne Vlade za ustanove čiji su osnivači. U konkretnom slučaju navedena Javna ustanova je kantonalna, pa i treba da se finansira iz kantonalnog budžeta. Također, podsjećamo Premijera da nije tačno da Grad ne doprinosi radu Ustanove. Javna ustanova za rad besplatno koristi prostor od 600 kvadrata koji je u vlasništvu Grada.

Također, Grad je u objektu JU „Dom porodica“, koji je u vlasništvu Grada, obezbijedio i besplatno korištenje prostora od 150 kvadrata za rad dnevnog centra ove Ustanove, te za korisnike istog dva puta sedmično obezbjeđuje i obroke. Grad je također u razgovorima sa menadžmentom navedene Ustanove izrazio spremnost da pomogne realizaciju projekata koje provode, ali i unapređenju uslova boravka štićenika u pomenutim prostorima.

Sve navedeno je značajno učešće u radu Ustanove koje je Premijer previdio, vjerujemo zbog nedostataka informacija, a ne namjerno.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno