Naše

REAKCIJA: Regulacija saobraćaja alternativnim putem kroz Vranduk u slučaju saobraćajne nesreće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prekjučer, 11.9.2024.godine, u 14,30 sati dogodila se teška saobraćajna nesreća u tunelu Vranduk u kojem je smrtno stradala jedna osoba.

Iz MUP-a Zeničko- dobojskog kantona jučer su saopćeni detalji nesreće u tunelu u Vranduku kojom prilikom je poginuo vozač kamiona. Saobraćaj na ovom, veoma frekventnom, putu M-17, bio je obustavljen u potpunosti više od osam sati.

„Dana 11.09.2024. godine, u 14:30 sati, na magistralnom putu M-17, u mjestu Vranduk u tunelu, Grad Zenica, dogodila se saobraćajna nezgoda, u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo, marke “Mercedes”, kojim je upravljao A.S. (1961) iz Zenice i teretno motorno vozilo, marke “Man”, kojim je upravljao M.O. (1968) iz Srebrenika, koji je tom prilikom smrtno stradao. Izvršen je uviđaj od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, kojim je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona- saopćeno je iz MUP-a ZDK.Na ovoj dionici puta saobraćaj je bio u potpunosti obustavljen od momenta nastanka saobraćajne nezgode do 23:10 sati kada je sobraćaj ponovo normalizovan, a do tada se odvijao alternativnim pravcima“ navedeno je u izvještajima medija.

Znam da je primaran uviđaj nesreće, ali bi trebalo posvetiti i više pažnje odvijanju saobraćaja alternativnim putevima, konkretno kod Vranduka. Jedna od opcija, u ovakvim situacijama, bila je da se saobraćaj odvija u jednom smjeru skretanjem između dva tunela, pa onda bivšim starim putem Doboj – Zenica kroz Varošište, Vranduk, prema Banlozu, kroz Tetovo do Zenice. Usput da kažem, i na ovoj dionici vidim mogučnost proširenja puta od Vranduka do Banloza za po jedan do dva metra, jer ima dosta neasfatiranog dijela puta. Ovo treba što hitnije uraditi, jer je ovo dobar alternativni put, koji se trebao asfaltirati prije 30-40 godina, koliki je njegov značaj kao alternativnog puta (put se asfaltirao prije nekoliko godina u toku početka gradnje HE Vranduk, nap.a.).

Na ovoj dionici „usko grlo“ je kratki tunel ispod tvrđave u Vranduku, kroz koji ne mogu proći kamioni sa većim gabaritima i slično. Za realizaciju ovog prijedloga hitno je bilo postaviti policiju na izlazu iz Zenice kroz Tetovo, da vraćaju vozila, naročito teške kamione, koja idu dalje od Banloza prema Vranduku u tom periodu obustave saobraćaja na putu M-17.

Drugi smjer bi išao skretanjem prije mosta kod velikog tunela u Vranduku, pa onda kroz Novi Vranduk, Ponirak, Koprivnu sa izlazom na M-17 kod mosta i malog tunela Vranduk. Na ovoj dionici je „usko grlo“ tunel sa bivše uzane pruge Sarajevo –Doboj, te put kroz naselje Novi Vranduk sa jednom oštrom krivinom pored samih kuća. Pošto je vanredna situacija zaboravljamo na ugroženi vodovod sa donje i telekomunikacije sa druge strane puta od izvorišta do Novog Vranduka, cca 800 metara. Svjedoci smo čestog pucanja vodovodnih cijevi od teških kamiona gradilišta auto puta Vc, koji koriste ovaj put, gotovo, svakodnevno.

Fotografije raznih kamiona, koji su juče prošli kroz Novi Vranduk, fotografisao je Alija Gazić i na istim se vide veliki kamioni, šleperi, pa i cisterne.

I ja sam juče bio u koloni oko dva sata (od 17 do 19 sati) na dijelu puta od Zenice do Vranduka na putu kroz Tetovo i vidio dosta toga, tj. odvijanje dvosmjernog saobraćaja na ovoj dionici.

Znam da bi za realizaciju ovih prijedloga bilo potrebno uključiti više policijskih službenika, ali vanredna je situacija bila…

Ovo je zapažanje jednog običnog građanina sa dobrom namjerom za poboljšanje situacije u vanrednim prilikama.

Autor pisma: E.I.

Foto A.Gazić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno