Info

Redovno održavanje i dezinfekcija klime ključ su ispravnog sistema i čistog zraka u vozilu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku. Prije kretanja na put preporučljivo je pregledati osnovne funkcije vozila, ali i ispravnost klima uređaja. Uz provjeru i redovno održavanje izbjegavate rizik da vam klima uređaj otkaže kada vam je najpotrebniji.

Scenarij u kojem na visokim ljetnim temperaturama klima uređaj prestaje raditi najmanje je što želite na putu ka odredištu. Druga stvar koja se vrlo često javlja je kada uđemo u auto i uključimo klimu, najčešće nas iznenadi neprijatan miris koji može uticati na zdravlje osjetljivih osoba.

Da bi se to izbjeglo ključna su dva zahvata, koji su nezavisni jedan od drugog. Redovno održavanje i dezinfekcija klima uređaja, ključ su ispravnog sistema i čistog zraka u vozilu.

Kako efikasno provjeriti i napuniti sistem, te dezinfikovati ventilaciju i prostor?

Redovnim održavanjem klima uređaja sprječava se razvoj mikroorganizama i plijesni u ventilacijskom sistemu. Oni mogu uzrokovati neugodne mirise i štetno djelovati na zdravlje, posebno kod osoba s alergijama ili drugim zdravstvenim problemima.

Neugodan miris kada je klima uređaj uključen često je znak da su se bakterije i plijesan već namnožili. Samo otvaranje prozora neće riješiti problem, budući da mikroorganizmi ostaju u sistemu i mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Zato je veoma važno obratiti pažnju na nekoliko bitnih zahvata, kao što su:

Redovna zamjena filtera klime ključna je za osiguranje svježeg zraka, a ujedno sprječava ulazak nečistoća i alergena u unutrašnjost vozila. Preporučljivi su filteri s aktivnim ugljenom, posebno za osobe koje imaju poteškoće s alergijama na pelud ili prašinu.

Upotreba odgovarajućih dezinfekcijskih sredstava osigurava da će zrak u vozilu biti svjež i čist. U zadnje vrijeme sve je zastupljeniji proces dezinfekcije kabinskog prostora i ventilacijskih otvora ozonom O3. To je vrlo efikasan proces kojim se uklanjaju mikroorganizmi i neugodni mirisi iz ventilacijskih otvora, uključujući miris cigareta ili neugodni mirisi životinja ako ih vozite u automobilu. Za razliku od klasične dezinfekcije sredstvima u spreju, ovaj proces je efikasniji, jer prodire dublje u dijelove unutrašnjeg prostora. Proces dezinfekcije ozonom preporučljiv je nakon zime i dužeg perioda nekorištenja klima uređaja.

Provjera sistema i punjenje plinom: Za optimalne performanse klima uređaja bitno je da je sistem testiran na curenje plina, a zatim pravilno “vakumiran” i napunjen plinom. Budući da je ljeto, na skoro svakom “ćošku” možete naći punjenje sistema po akcijskim cijenama. Servisi pružaju uslugu punjenja plinom R134 za stariji tip ili novijim i ekološkim 1234 YF plinom kod novijih vozila. Kvalitetan i temeljit servis će izvući stari preostali plin i ulje kompresora, zatim vakumirati sistem kako bi skinuo prljavštinu sa unutrašnjih komponenti. Nakon toga se radi test nepropusnosti i na kraju ponovno punjenje ulja i plina rashladnog sistema.

Vozači se često pitaju kada i zašto je važno koristiti tipku za recirkulaciju zraka?

Mnogi vozači ne znaju kada i zašto je potrebno koristiti dugme za recirkulaciju zraka u vozilu. Međutim, dva su scenarija kada je ovu funkciju preporučljivo koristiti.

Nakon adekvatnog rashlađivanja kabine, tj. kada se postigne željena temperatura unutrašnjeg prostora, koristite dugme za recirkulaciju zraka da smanjite potrošnju energije. Klima uređaj neće trebati hladiti novi vrući zrak izvana, već će reciklirati već postojeći rashlađeni zrak, a to će smanjiti potrošnju goriva.

Funkcija recirkulacije pomaže i kada vozite u saobraćajnim gužvama i u koloni. Tada pritisnite tipku recirkulacije zraka kako biste spriječili ulazak ispušnih plinova iz vozila ispred vas. Time ćete zadržati postojeći rashlađeni i čistiji zrak od onog neugodnog mirisa koji bi uvukli koristeći standardni proces klimatiziranja.

Prije polaska na put obavezno provjerite sistem

Prije planiranog putovanja provjerite ispravnost klime, a po potrebi odradite servis sistema i dezinfekciju kabinskog prostora automobila, jer je bitno dezinfikovati kompletan enterijer.

Pobrinite se da vaš klima uređaj bude funkcionalan kada vam je najpotrebniji. Nemojte rizikovati neugodna iznenađenja na putu. Takođe, isključite klima uređaj nekoliko minuta prije konačnog zaustavljanja, kako bi se otvori isušili i bili manje podložni stvaranju buđi i plijesni.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno