Biznis Info

Revizori ukazuju: Porezna uprava FBiH ne vodi kompletnu evidenciju o poreznim obveznicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukupni saldo duga poreznih obveznika iznosio na kraju 2023. godine iznosio je 3.125.231.022 KM, od čega je u prinudnoj naplati 3.119.209.282 KM, dok su neizmirene obaveze za 2023. godinu iznosile 221.679.154 KM. U tekućoj godini po evidenciji Porezne uprave FBiH uplaćeno je javnih prihoda u iznosu od 7.345.760.516 KM, od čega 173.312.534 KM u postupku prinudne naplate, navodi se u izvještaju o financijskoj reviziji Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

“Mjere odlaganja prinudne naplate koje je provodila Vlada FBiH kroz zakonske propise o konsolidaciji društava prolongirale su naplatu dugovanja obveznika u većinskom državnom vlasništvu i nisu postigle željene efekte jer dug kontinuirano raste. Dug poreznih obveznika koji su u postupku konsolidacije na početku postupka iznosio je 521.374.373 KM, a na kraju revidirane godine 965.193.334 KM. Ukupna dugovanja poreznih obveznika u većinskom državnom vlasništvu na 31. 12. 2023. godine iznosila su 1.292.543.241 KM”, mišljenje je revizora.

Na 31. 12. 2023. godine kod Federalnog ministarstva finansija evidentirano je 6.787 izjavljenih žalbi na upravne akte Porezne uprave FBiH u vrijednosti od 635.597.740 KM. S obzirom na to da se žalbe vode kao neriješeni postupci u drugostepenom odlučivanju kod Federalnog ministarstva finansija, one odlažu izvršenje rješenja u predmetima dodatno utvrđenih poreznih obaveza.

Revizori su utvrdili da se vođenje evidencija o radnom vremenu vrši na način da je kod svih zaposlenika iskazano identično vrijeme početka i kraja radnog dana, bez navedenih službenih i privatnih izlaza u toku rada, zbog čega izražavaju sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Izmjenom propisa u toku 2023. godine prestala je obaveza vršenja revalorizacije stalnih sredstava. Porezna uprava FBiH za 2022. godinu, iako je bila u obavezi, nije izvršila revalorizaciju shodno tada važećim propisima, jer Federalno ministarstvo finansija nije obezbijedilo tehničke uslove kroz modul stalnih sredstava za njeno izvršenje. Da je izvršena revalorizacija, početna stanja stalnih sredstava bila bi više iskazana za najmanje 2.735.290 KM, koliko bi iznosilo povećanje stalnih sredstava u visini zvanično objavljene stope rasta cijena u 2022. godini (tačka 7.2.2 Izvještaja).

Predmet revizije su finansijski izvještaji Porezne uprave FBiH za 2023. godinu i usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Cilj je da se izrazi mišljenje o tome jesu li finansijski izvještaji pouzdani i da li bilansi u potpunosti odražavaju rezultate izvršenja budžeta. Revizijom će se procijeniti primjenjuje li rukovodstvo institucije zakone i propise i koristi li sredstva za odgovarajuće namjene, te ocijeniti finansijsko upravljanje, sistem internih kontrola i funkcija interne revizije.

Revizija je obavljena u skladu s internim planskim dokumentima, u periodu od decembra 2023. do augusta 2024. godine, sa prekidima.

S obzirom na to da se revizija obavlja ispitivanjem na bazi uzorka i da postoje inherentna ograničenja u računovodstvenom sistemu i sistemu internih kontrola, pojedine materijalno značajne greške mogu ostati neotkrivene.

Nakon izvršene revizije za 2023. godinu dato je ukupno 15 preporuka, od čega je sedam novih i osam preporuka koje su već date u Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2020. godinu (osam djelimično realizovanih).

EVIDENCIJA POREZNIH OBVEZNIKA I UPLATA JAVNIH PRIHODA​

Revizorskom timu je sačinjen i prezentovan pregled salda duga sa stanjem na 31.12.2023. po vrstama poreza, doprinosa i naknada, te ostalih javnih prihoda koje prati Porezna uprava FBiH:

Kao što je vidljivo iz tabele, više od pola duga se odnosi na stare predmete poreznih dužnika koji nisu migrirani u informacioni sistem Porezne uprave FBiH (nPIS). Zbog navedenog Porezna uprava FBiH ne može da koristi u aplikaciji mogućnost izvještavanja i praćenja prinudne naplate po vrstama prihoda i po ročnosti.

“Napominjemo da je u 2013. godini započet proces preuzimanja i migriranja podataka i koji još uvijek nije okončan”, ističe se u izvještaju.

U Godišnjem izvještaju o registraciji, naplati i kontroli doprinosa u 2023. godini iskazana su dugovanja za doprinose (za PIO, za zdravstveno osiguranje i za osiguranje od nezaposlenosti) za posljednje tri godine, u kojem je iskazan iznos prijavljenih i uplaćenih obaveza i dug, koji su prikazani u tabeli:

Na osnovu dostavljenih podataka, oko 75-80% iskazanog salda duga u prinudnoj naplati odnosi se na neuplaćene doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, a udio zateznih kamata na javne prihode velikog dijela poreznih dužnika je skoro dosegao iznos glavnog poreznog duga.

Pregled stanja duga nakon izmirenih obaveza za period 1. 1. – 31. 12. 2023. godine:

Shodno navedenom, Porezna uprava FBiH ne vodi kompletnu evidenciju o poreznim obveznicima jer je dio obaveza evidentiran u nPIS bazi, a dio još uvijek nije migriran, zbog čega se ne vrši izvještavanje i praćenje strukture ukupnih neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda na osnovu direktnih poreza, doprinosa, taksi i naknada, članarina, novčanih kazni i ostalih javnih prihoda iz nadležnosti Porezne uprave FBiH.

POREZNA UPRAVA FBIH NE RASPOLAŽE POTPUNIM I TAČNIM INFORMACIJA O IZMIRENIM OBAVEZAMA

Također, prezentirana je struktura uplaćenih javnih prihoda u tekućoj godini (7.345.760.516 KM) i iznosa neizmirenih obaveza poreznih obveznika (221.679.154 KM), ali nisu dostavljeni podaci o zaduženjima poreznih obveznika na osnovu direktnih poreza, doprinosa, taksi i naknada, članarina, novčanih kazni i ostalih javnih prihoda iz nadležnosti Porezne uprave FBiH za 2023. godinu. Shodno navedenom, ne možemo potvrditi da Porezna uprava FBiH vodi potpune evidencije o poreznim obveznicima sa podacima o iznosu prijavljenih obaveza po svim navedenim osnovama za koje je nadležna u skladu sa članom 7. Zakona o poreznoj upravi FBiH.

Revizori su dali poreporuku da se osiguraju potpune evidencije o prijavljenim i neizmirenim poreznim obavezama i efikasniju naplatu po svim osnovama iz nadležnosti Porezne uprave FBiH u skladu sa Zakonom o poreznoj upravi FBiH.

Zbog navedenog, kao i vrijednosti izvršenih uplata javnih prihoda koji nisu evidentirani na karticama poreznih obveznika (7.719.064 KM), ne može se potvrditi da Porezna uprava FBiH raspolaže potpunim i tačnim informacijama o utvrđenim izmirenim i neizmirenim obavezama poreznih obveznika za uplatu javnih prihoda.

NAPLATA POREZNIH OBAVEZA U PRINUDNOJ NAPLATI​

Na 31. 12. 2023. godine u prinudnoj naplati je bilo 67.648 poreznih obveznika sa ukupnim dugovanjima u iznosu od 3.119.209.282 KM, od čega se na porezne obveznike u većinskom državnom vlasništvu (Federacije BiH, kantona, gradova i općina) odnosno koji su u većinskom državnom vlasništvu, sa dugom preko 50.000 KM, tj. 177 poreznih obveznika ili 0,24% od ukupnog broja poreznih obveznika u prinudnoj naplati, odnosi 1.292.543.241 KM.

Prema evidencijama Porezne uprave FBiH, na 31. 12. 2023. godine kod Federalnog ministarstva finansija evidentirano je 6.787 izjavljenih neriješenih žalbi na upravne akte Porezne uprave FBiH čija je vrijednost iskazana u iznosu od 635.597.740 KM, a broj neriješenih tužbi je 270 po osnovu utvrđenih obaveza u vrijednosti od 77.030.786 KM.

Revizori navedeno ističu jer žalba odlaže izvršenje rješenja u predmetima dodatno utvrđenih poreznih obaveza.

Autor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno