Zenica

Rudari 3. smjene Stranjana u jamama, plaće očekuju u ponedjeljak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudari 3. smjene Stranjana u jamama, plaće očekuju u ponedjeljak – Kako saznaje Zenicablog, rudari druge smjene jame Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica odbili su sići u jamu, te početi rad.

Kao razlog su naveli da, iako im je obećana, nije isplaćena posljednja plaća zbog nedostatka sredstava.

Nije poznato hoće li se za njima povoditi i rudari treće, noćne smjene, kao i rudari  drugim dijelovima Rudnika. Stranjani su jedna od tri jame RMU Zenica (uz Raspotočje i Staru jamu), a u dosadašnjim slučajevima obustava, nakon jedne, uglavnom su uslijedile i obustave u drugim jamama.

Obzirom da se radi o vikendu, pregovori i povratak u jame će sigurno biti otežani. Zanimljivo je da su rudari Stranjana nedavno, tokom Bajramskih praznika, odlučili jednoglasno da i pored praznika rade, jer bi izostankom boravka i kontinuiranih radova u jami, bila ugrožena njena sigurnost.

Ipak, nakon što je izigrano njihovo povjerenje, te su ostali bez najavljenih plaća, večeras su odbili da siđu u jamu i rade. Zvaničnih komentara iz Uprave Rudnika ili Elektroprivrede još nema.

Dva rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, Kakanj i Breza, proteklih dana imali su također kratkotrajne jednodnevne prekide rada, zbog kašnjenja u isplati plaća.

Mehmed Oruč
Mehmed Oruč

VIJEST 21h: 

Kako je za Zenicablog potvrdio Mehmed Oruč, predsjednik sindikata RMU Zenica, radnici i sindikalci su oko 18 sati upoznati sa odlukom Vlade FBIH, te mogućnošću da se deblokira isplata plaća. 

-Dio rudara druge smjene Stranjana odbio je ići u jamu, a mi smo tek u 18h upoznati sa Vladinom odlukom. Vidjećemo postoje li tehnički uvjeti da rudari već sutra (subota) dobiju plaće, jer je tehnički sve spremno, virmani, odluke, sve je pripremljeno, samo je kočila ta odluka Porezne uprave. U svakom slučaju, imamo garancije Vlade i kopiju odluke, a da li će novac na računima rudara biti ujutro ili u ponedjeljak, ovisi o bankama. Moji saradnici su otišli u Stranjane da prezentiraju stanje i vjerujem da će treća smjena sići raditi, jer je to i u njihovom interesu, a razlog zbog koje dio druge smjene nije u jami, prestao je da postoji, kazao nam je Oruč. 

RUDARI TREĆE SMJENE jame Stranjani sišli su u jamu i rade na otkopu uglja. Kako nam je rečeno, dobili su pojašnjenje da je dobijena dozvola za njihovu isplaću plaća, ali da ona tehnički nije moguća tokom vikenda. Problem je napravilo kašnjenje u pristizanju odluke Vlade o 120-dnevnoj odgodi aktivnosti Poreske kontrole. 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno