Biznis Zenica

Rudnik mrkog uglja Zenica pred zatvaranjem: Koji je plan za rudare?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon analize stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica zasigurno je da će biti utvrđena odluka o zatvaranju svih jamskih prostorija zeničkog rudnika, a postoji i plan zbrinjavanja rudara, potvrđeno je za Klix.ba iz UO Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.

Teška situacija u zeničkom rudniku koja se već nekoliko godina vuče iz godine u godinu s neizvjesnim svakim mjesecom i isplatom plaća i toplih obroka, vjerovatno će u narednim mjesecima i konačno dobiti svoj epilog.

Kako su za Klix.ba rekli iz UO Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, na bazi svih pokazatelja analiza iz RMU Zenica, doći će do zatvaranja rudnika, a odluka će biti usvojena u skladu s važećim zakonskim propisima koji prije svega moraju pratiti zakonske odredbe iz Zakona o rudarstvu FBiH.

“Trenutno nam je najveći problem što se sporo osiguravaju sredstva za isplatu plata. Rudnik nema nikakav prihod. Ovisni smo o podršci od Federalnog ministarstva i Elektroprivrede BiH. Ohrabruje nas što je kreiran plan na osnovu kojeg bi unutar EP BiH i ostalih rudnika u sastavu koncerna bi bila osigurana sredstva za isplatu plata do kraja godine. Kompletan projekt koji treba osigurat novac je veziv s opremom koju ima RMU Zenica u Zenici, a ostali rudnici su za nju iskazali interes. Dobro će biti ako taj projekt bude realizovan. Našli bismo mogućnosti za majske plate, ali i da se tako osigura i stabilna isplata plata do kraja tekuće godine”, kazali su za Klix.ba.

Ističu da prate sve što je interesantno sindikatu, radnicima i granskom sindikatu. Ističu da je stručni tim pripremio i Zakon o zatvaranju RMU Zenica koji definiše način zbrinjavanja radnika rudnika.

“Urađen je, kompletiran, sadržaj Zakona o zatvaranju RMU Zenica u Zenici. Nas je interesovalo, odakle bi se osigurala sredstva za zatvaranje rudnika, uključujući i uplatu obračunatih neuplaćenih doprinosa RMU Zenica u Zenici. Precizno se zna, kroz taj sadržaj, da jednim dijelom Federacija BiH, jednim dijelom EP BiH, finansira taj projekt. Nama je jako interesantno da se u prijedlogu našao jedan model penzionisanja radnika RMU Zenica u Zenici kojim bi s 25 godina ostvarenog staža, ako je od tih 20 ostvareno u RMU Zenica u Zenici, ostvarili penziju. Pokazatelj je da bi od 605 radnika, njih 340 ispunilo po tom zakonu uslove za penzionisanje”, dodali su za Klix.ba.

Ističu da će postojati mogućnosti da svi radnici koji iskažu interes za zasnivanjem radnog odnosa u Kaknju, Brezi ili Biloj, moći raditi, a plan je da zakon bude usvojen do kraja godine i da od 1. januara 2025. godine svi radnici budu zbrinuti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno