Info

Samo jedan novi slučaj zaraze od morbila u ZDK-u, ali se nisu stekli uslovi za ukidanje epidemije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle sedmice nastavljen je pad broja slučajeva zaraze od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona, u kojem je 19. jula ove godine proglašena i epidemija – potvrdila je Feni kantonalna ministrica zdravstva Aida Salčinović.

Međutim, broj ukupno oboljelih od početka epidemije i dalje je visok pa se samim tim i epidemiološka situacija još uvijek cijeni kao ozbiljna i nepovoljna.

– U proteklih sedam dana evidentiran je samo jedan slučaj zaraze i to na području Grada Zenica. Međutim, od početka ove godine na području našeg kantona zabilježeno je ukupno 1.497 oboljelih, uglavnom djece – navela je ministrica Salčinović.

S obzirom da su i u proteklom periodu, odnosno krajem prošle sedmice, novozareženi, ukupno pet bili evidentirani samo na području Grada Zenica, logičnim se nameće pitanje da li će uskoro biti izdata naredba o proglašenju prestanka epidemije morbila u tom kantonu.

– Da bi se donijela naredba o prestanku epidemije, potrebno je da prođe period od 15 dana inkubacije bez ijednog prijavljenog slučaja – precizirala je Salčinović.

Što se, pak, tiče procesa vakcinacije djece protiv morbila, zasad ne mogu reći da su zadovoljni odzivom roditelja.

– S obzirom da je počela školska godina, apelujemo na roditelje školske i predškolske djece da dovode djecu na vakcinaciju, kako ne bi došlo do naglog rasta oboljelih uslijed okupljanja djece u zatvorenim prostorijama – upozorava ministrica Salčinović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno