Politika

Saopćenje: Preko 130 članova Stranke penzionera Zenica napustilo stranku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 03.07.2024.godine u prostorijama Gradske organizacije SPU BiH Zenica, podržana je press konferencija gijela organa Gradske organizacije SPU BiH Zenica.

Ovo je ujedno i demant na istup u javnosti predsjednika SPU BiH , gospodina Dževahida Sokića od 28.06.2024.godine.

Na ovoj press konferenciji su učestvovali: Mehmed Rahmanović, predsjednik Gradske organizacije SPU BiH Zenica, Hadžira Dračo , sekretar Gradske organizacije , Ferhat Ombašić, v.d.Predsjednika Gradskog odbora SPU BiH Zenica, Mirnes Huseinagić , član Gradskog odbora i Ishak Šehaganović, član Kantonalnog odbora Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a ( od danas bivši).

Na press konferenciji je saopšteno da je protiv Stranke penzionera/umirovljenika BiH , njenog predsjednika Dževahida Sokića i odeređenog broja njegovih istomišljenika i dužnosnika , u sarajevskom Kantonalnom Tužilaštvu , podnesena Krivična prijava 02.07.2024.godine sa obrazloženjima i prilozima te da se raspolaže podacima da je do sada u ZDK-u Stranku penzionera /umirovljenika BiH napustilo oko 250 članova a da su Sokićevim odlukama desetkovane i blokirane u svom radu organizacije u Tešnju, Maglaju, Visokom, Zenici i Kaknju , dok je znatan broj rukovodstva zavidovičke organizacije izašao iz Stranke i već se nalaze u drugim Strankama, s tim da su u navedenim organizacijama nestatutarno nametnuta “povjereništva” ili paralelni organi što dovodi do zabune na terenu jer veći broj članova Stranke nema pojma o čemu se radi.

Treba napomenuti da Stranke u Olovu i Doboj jugu nema do danas ni “povjereništvo” dok je u Žepču “na snazi” povjerenik preko godinu dana.

Dakle od 12 općina/Gradova u ZDK Stranka penzionera /umirovljenika BiH ima regularna rukovodstva u Brezi, Varešu i Usori koji imaju ukupno oko 650 članova ( podaci od XII/ 2023,godine) ! Aferim .

Veliki grijehovi zeničke i drugih organizacija u ZDK-u su :
– Predlaganje za predsjednika SPU BiH prof.dr.Hajru Kofrca iz Tuzle , što su podržale organizacije sa područja ZDK-a u junu 2023.godine , osim Breze, Vareša sa zadsrškom organizacije iz Visokog a Usora i Žepče se nisu izjašnjavali,

– Insistiranje na prijedlozima iz baze, od strane Gradskih organa , za više funkcije u Stranci, a ne nametanje i naturanje kandidata iz Zenice za koje se nisu izjasnili organi Gradske organizacije SPU BiH Zenica

– Ukazivanje na sve nepravilnosti, nestatutarnost i neprihvatljivost sa stanovišta kljudskih prava i sloboda na predloženu “Posebnu odluku o kriterijima za izbor u organe SPU BiH” , koja na kraju nije potvrđena od Glavnog odbora SPU BiH

– Permanentno ukazivanje na krucijalni problem finansiranja Stranke odnosno raspodjela i korištenje sredstava od članarine koja se slijevaju na jedan i jedinstveni račun u Sarajevu , sa prijedlogom da se uvede tzv. blagajničko poslovanje i blagajnički maksimum organizacija u skladu sa količinom sredstava koja se od svake organizacije prikupi u Sarajevu. Od toga nije bilo ništa

– Ukazivanje na kažnjavanje Stranke : od 26.maja 2021. godine u iznosu od 5.500,00 KM , od 17.06.2022.godine u iznosu od 5.500,00 KM, od 15.03.2024.godine od 4.500,00 KM i traženje odgovora za što je Stranka kažnjena?

– Ukazivanje na Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2020.godi , od 09.02.2023.( izvor: CIK BiH) , strana 211. do 216.) gdje je konstatovano: “Pregledom godišnjeg finansijskog izvještaja za 2020.godinu utvrđeno je da je Stranka penzionera-umirovljenika Bosne i Hercegovine prekršila odredbe člana 4.stav(1), člana 5. stav (4) , člana 6. stav(2), člana 11. stav (1) i člana 12.stav (1), stav (3) i stav (4) Zakona o finansiranju političkih stranaka i člana 15.1 stav(1) Izbornog zakona BiH” a da nikada o ovome nije raspravljano na višim organima Stranke a kamo li na organima općinskih/gradskih organizacija!

Takođe u ovom Izvještaju se navodi : “ Uvidom u Program utroška sredstava za 2020.godinu utvrđeno je da nije dovoljno analitičan, tj. ne obezbjeđuje potpunu transparentnost planiranog trošenja sredstava, kao i njihovu uporedbu sa ostvarenim troškovima”.

– Ukazivanje na Odluku o usvajanju progranma utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama- za političke stranke i koalicije” utvrđenih budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2023.godinu Vladi Federacije BiH , na 354.sjednici održanoj 16.03.2023.godine , a konačan odgovor smo dobili 04.09. 2023.godine na Tematskoj Konferenciji u Zenici sa njihvom izgovrima da oni ( Sokić i Alihodžić) “pregovaraju” sa Konakovićem o procentu sredstava a Vlada Federcije BiH već u martu 2023.godine je svojoj Odlukom odredila raspodjelu za 2023.godinu u iznosu od 26.207,00 KM, jer je Stranka penzionera/umirovljenika BiH , na izborima 2022.godine bila u koaliciji Povjerenje sa NIP-om ( Narod i Pravda, SPU BiH), koji je otstvario rezultat i ima svoje predstavike u Parlamentu Federacije ( Predstavnički dom) s tim da je od maja ili juna gospodin Dževahid Sokić, koji se nalazio na kompenzacijskoj listi navedene koalicije, dobio mandat umjesto jednog NIP-ovog kandidata, itd., itd.

Takođe je navedeno da , bez obzira što je iz Stranke “izašao” najpotentniji dio Gradske organizacije u Zenici, zbog odluka koje nisu pravno valjane , čeka se rasplet po pitanju podnešenene Krivične prijave , kada je u pitanju primopredaja prostora, dokumentacije, pečata itd. Gradske organizacije Zenica za što niko iz Gradske organizacije nije dobio nikakav zahtjev do 11.07.2024.godine .
Pitamo se zašto nije izvršena primopredaje prostorija , dokumentacije i pečata Kantonalne organizacije legalno izabranim organima Kantonalne organizacije još od januara 2024.godine, što je lično predložio predsjednik Sokić , kome su odaslana tri pisana poziva za to , ali bez rezultata jer je u jednom odgovru naveo da će se primopredaja kancelarije i ostalog Kantonalne organizacije izvršiti “ kad se završi 3.Kongres SPU BiH”). Nevjerovatno!

Navedena je i konstatacija da Gradskoj organizaciji ili bilo kome od članova Organa Gradske organizacije , niko nikada do sada ( do 11.07.2024. godine) nije uputio bilo kakvu informaciju , poziv i slično o primopredaji prostora , pečata i ostalog Gradske organizacije . (niti mejlom niti u pisanoj formi ali niti usmeno).

Diskutabilno je i sastavljanje izbornih listi za predstojeće izbore 2024.godine , s obzirom na sve navedene okolnosti. Mi bivši članovi organa Gradske organizacije SPU Zenica će mo se obratiti CIK-u i GIK-u po ovim pitanjima!
Postavlja se pitanje pravne valjajnosti odluka drugog stepena odlučivanja od strane Nadzornog odbora Stranke , koji radi u krnjem sastavu i koji broji 3 od 5 članova koji su bili izabrani na 3.Kongresu SPU BiH 19.12.2023.godine, kada odgovor na Prigovor dobijete 33 dana sa zakašnjenjem od roka propisanog Statutom SPU BiH ali i ZUP-om FBiH. Takav odgovor je ništavan jer nije stigao u propisanom roku.

Problematično je i nepostojanje svih organa koji su propisani Statutom SPU BiH jer u ovom momentu od organa Stranka na nivou BiH ima predsjednika Stranke Dževahida Sokića i tri od pet članova Nadzornog odbora.
Do danas nije izabran Glavni odbor , najznačajniji organ, nema predsjedništva Stranke, nema zamjenika predsjednika stranke. ! Nema kompletnog Nadzornog odbora. Dakle ispada nešto nalik na prazan skup, ali gospodin Sokić svojim autokratskim i despotskim nastupom i dalje vlada, odlučuje o svemu i svačemu i bezobzirno zamajava članstvo Stranke.

Naglašeno je da je ovo sve rezultat grčevite i beskrupulozne borbe gospodina Dževahida Sokića, Fadila Alihodžića i njihovih istomišljenika da pošto poto održe u političkom životu gospodina Hidajeta Humića, bivšeg predsjednika Glavnog odbora SPU BiH i predsjednika svega i svačega , kako bi ga , mimo volje legalnih organa Gradske organizacije SPU BiH Zenica i dalje vidjeli u Glavnom odboru a onda po starom oprobanom receptu i na višoj poziciji kojima bi zadovoljili svoje potrebe za daljom vlašću Strankom !

Sada već bivši članovi Gradskog odbora Gradske organizacije Zenica i ostali potpisnici Krivične prijave nastavljaju svoju borbu legalnim dozvoljenim putem putem pravosudnih organa i za sve izgovoreno preuzimaju punu odgovornost.
Razmatraju se i druge mogućnosti probijanja medijske blokade i upoznavanje šire javnosti ali i pravosudnih , inspekcijskih organa kao i CIK-a BiH i GIK-a Zenica kao i Transparentiinternešenela !
Predsjedniku Dževahidu Sokiću i ostalim pobrojanim u tekstu stavlja se na teret, zato što su, svojim (ne)činjenjem :

1.Svjesno i namjerno prećutali , kojojm prilikom su obmanuli delegate Konferencije kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a , doveli ih u zabludu i time omogučili pogodovanjem da na neregularan, neposlovnički i nestatutaran način dođe do “izbora” Predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a gospodina Humić Hidajeta, koji NIJE dobio potreban broj glasova u prvom krugu tada održanog tajnog glasanja na Izvještajno-izbornoj Konferenciji kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a 26.06.2023.godine u Zenici , prekršivši Poslovnik o radu kantonalne Konferencije od 26.06.2023.godine (član 16. i 21.) i prekršivši Statut SPU BiH ( član 41), čime su direktno oštetili protivkandidata za predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a gospodina Sejada Sivca , za što se terete Dževahid Sokić, Fadil Alihodžić, Hidajet Humić i Miralem Hadžo),

2. A potom je kao posljedica tog ponašanja , nakon prigovora Gradske organizacije SPU BiH Zenica , Nadzornom odboru SPU BiH broj : 414/23 od 17.07.2023. godine, koji je dopisom broj: 04-146/23 od 03.08.2023.godine , uvažio taj prigovor Gradske organizcije SPU BiH Zenica o neregularnom “izboru” g. Hidajeta Humića , nastalo niz nestatutarnih i nezakonitih poništavanja odluka o izborima njima “nepodobnog” rukovodstva , pojedinaca i organa Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a i tuzlanskog kantona , i isključenja pojedinaca iz Stranke kao i raspuštanja organa općinskih/gradskih organizacija SPU BiH sa područja ZDK-a (Kakanj, Zenica, Tešanj, Maglaj) i Tuzla , od strane predsjednika SPU BiH Dževahida Sokića što i danas traje, čime je direktno nanijeta šteta organizacijama Stranke iz Kaknja, Tuzle, Tešnja, Zenice i Maglaja ali i pojedincima koji su na nestatutaran način isključeni iz SPU BiH ( Munir Karahodžić iz Kaknja , Vehid Jahić iz Tuzle, Sinan Roša iz Tešnja, Mehmed Rahmanović iz Zenice), za što se tereti Dževahid Sokić , aktuelni predsjednik SPU BiH,

3. Uskraćena “saglasnost na kandidaturu” , gospodinu Mehmedu Rahmanoviću iz Zenice , za kandidata za izbor za predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a ( Sokić Dževahid i Nadzorni odbor SPU BiH) odlukom broj: 01-265/23 od 16.12.2023.godine, što Statut SPU BiH niti bilo koji drugi pravilnik u SPU BiH ne poznaje, čime je nanijeta direktna šteta gospodinu Mehmedu Rahmanoviću iz Zenice , zabranivši mu na taj način čak i samu kandidaturu za predsjednika Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a, koji je u to vrijeme imao podršku gotovo svih općinskih/gradskih organizacija SPU BiH na području ZDK-a izuzev Breze i Vareša, prekršivši pri tome član 21. stav (1), stav (2) tačka 1 Statuta SPU BiH i član 123. stav (3), za što se tereti Dževahid Sokić , aktuelni predsjednik SPU BiH i tadašnji Nadzorni odbor.

4.Onemogućena je , prije svega od strane predsjednika SPU BiH gospodina Dževahida Sokića, realizacija Odluke Konferencije Kantonalne organizacije, održane u Zavidovićima 13.01.2023.godine , o primopredaji kancelarije Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a u Zenici u ulici “Bulevar Kulina bana” 28 D , novoizabranom rukovodstvu Kantonalne organizacije SPU BiH , onemogučena je predaje pečata , kancelarije i dokumentacije Kantonalne organizacije , nakon regularno održane Izvještajno-izborne Konferencije kantonalne organizacije u Zavidovićima od 13.01.2023.godine i tada legalno izabranih i konstituisanih svih organa Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a , uprkos jednoglasno donijetoj Odluci o primopredaji koja je donijeta na prijedlog Predsjednika SPU BiH gospodina Dževahida Sokića, uprkos upućena tri pisana poziva, čime su Kantonalna organizacija SPU BiH i njeni organi oštečeni tako što su onemogučeni za svakodnevni normalan stranački rad i aktivnosti čime je blokiran rad Kantonalne organizacije i njenih legalno izabranih organa, za što se tereti Dževahid Sokić, aktuelni predsjednik SPU BiH, dok on danas traži tzv.”primopredaju” prostora koga koristi Gradska organizacija u Zenici, zasnovane na nestatutarnim svojim odlukama , koje nisu pravno valanje, o isključenju iz Stranke Mehmeda Rahmanovića i o “raspuštanju” organa Gradske organizacije Zenica.

5. Nezakonito , nestatutarno raspuštanje organa Gradske organizacije SPU BiH ( Odluku je samovoljno donio aktuelni predsjednik Dževahid Sokić , broj : 01-24/24 od 30.01.2024.godine a koja je stigla 31.01.2024.godine), čime je prekršen član 91. i 92.Statuta SPU BiH kao i član 103., stav (1) tačka 16 Statuta SPU BiH .

Prigovor Gradske organizacije SPU BiH Zenica , o raspuštanju organa Gradske organizacije Zenica, upućen je Nadzornom odboru SPU BiH u statutom SPU BiH predviđenom roku 15.02.2024.godine pod brojem: 16/24 , a odgovor Nadzornog odbora SPU BiH na taj prigovor , broj : 04/90/24 je stigao 18.04.2024.godine , 33 dana nakon isteka roka za odgovor , čime je prekršen član 114.stav (4) Statuta SPU BiH, sa napomenom da Nadzorni odbor SPU BiH trenutno radi u “krnjem” sastavu tj. radi sa 3 od 5 članova Nadzornog odbora ( po jedan član Nadzornog odbora SPU BiH iz Tešnja i iz Tuzle su podnijeli ostavke) . Ovim radnjama članstvo Gradske organizacije SPU BiH Zenica i organi Gradske organizacije SPU BiH Zenica poniženi, degradirani i oštečeni time što su praktično blokirani i onemogućeni za obavljanje redovnih stranačkih aktivnosti ali i predizbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024.godine a sve na osnovu ništavnih i nepravilnih odluka, za što se tereti Dževahid Sokić aktuelni predsjednik SPU BiH, koji u Zenici formira paralelni “organ” Gradske organizacije u vidu Povjereništva a da o tome niko iz Gradskog odbora ili organa Gradske organizacije nije obaviješten niti kontaktiran, niti je njegova prethodna odluka pravno valjana.

6. Nepoštivanje propisanih rokova za odgovor Nadzornog odbora SPU BiH na prigovor o isključenju iz Stranke, predsjednika Gradske organizacije SPU BiH Zenica gospodina Mehmeda Rahmanovića , čime je on lično oštečen i onemogućen za učešče u redovnim aktivnostima ali i aktivnostima vezanih za Lokalne izborima 2024.godine .
Odluku o isključenju iz SPU BiH samostalno i nestatutarno je donio aktuelni predsjednik SPU BiH gospodin Dževahid Sokić 30.03.2024 godine pod brojem:01-77/24 koja je na lični mejl upućena gospodinu Mehmedu Rahmanoviću 02.04.2024.godine , na koju je u Statutom predviđenom roku , Nadzornom odboru SPU BiH, upućen Prigovor, 17.04.2024.godine. Odgovor na prigovor nije stigao ni do danas , 11.07.2024.godine što je prekoračenje u odnosu na rokove predviđene Statutom SPU BiH preko 30 dana od isteka roka za odgovor na prigovor, čime je prkršen član 114.stav (4) Statuta SPU BiH.

Što su u suprotnosti članom 18. , 30. , 31. i 32. Poslovnika o radu 3.Kongresa Stranke
penzionera/umirovljenika BiH pogodovali , omogućili i dozvolili :

7. Neregularan način rada prvog dana 3.Kongresa SPU BiH koji je održan 19.12.2023.godine na Ilidži u hotelu Holliwood ul. dr. Mustafe Pintola 23. , koji nikada nije okončan ( 3.Kongres SPU BiH ) uprkos dva “nastavka” 3.Kongresa SPU BiH (16.01.2024. u Zenici i 06.03.2024. na Ilidži) , za što se terete , tadašnji predsjedavajući 3.Kongresa SPU BiH gospodin Šećo Pamuk, tadašnji ponovo izabrani predsjednik SPU BiH , gospodin Dževahid Sokić i tadašnji član Sekretarijara 3.Kongresa SPU BiH gospodin Fadil Alihodžić)

8. (Ne)činjenjem , u najmanju ruku omogućili da se izvrši sumnjivo i netačno dodatno prebrojavanje rezultata za izbor kandidata u Glavni odbor Stranke penzionera/ umirovljenika BiH i falisifikatom mijenja prvobitni rezultat izbora za Glavni odbor SPU BiH na 3.Konresu SPU BiH od 19.12.2023.godine , utvrđen od strane Izborne komisije koja nije do kraja prebrojala sve glasačke listiće ( negdje oko 20% glasačkih listića je ostalo neprebrojano od strane Izborne komisije ),a koje je tu veče 19.12.2023.godine Izborna komisija prihvatila kao konačne kada su delegatima 3.Kongresa upućeni ti prvobitni rezultati kao konačni ( viberom) , a nakon 9 dana od te kongresne večeri došlo je do novih rezultata čime je oštečen gospodin Hidajet Halilović iz Zenice, koji nije izabran u Glavni odbor SPU BiH iako je imao , prema prvobitnim rezultatima više glasova od Hidajeta Humića iz Zenice a koga su odgovorni “proglasili” izabranim članom Glavnog odbora SPU BiH iako ga Zenička organizacija NIJE kandiovala ni kao kandidata iz Zenice , nego su to uradili gospoda Sokić i Alihodžić, prekršivši član 87. stav (2) i (3) Statuta SPU BiH , nanijevši direktnu šteteu kandidatu Zeničke organizacije Hidajetu Haliloviću i zeničkoj organizaciji i njenim organima , a ponovo pogodujući interesima Hidajeta Humića, za što se terete predsjednik SPU BiH Dževahid Sokić, član Sekretarijata 3.Kongresa Fadil Alihodžić i predsjednik Izborne komisije 3.Kongresa Mehmed Agić.

9. Omogučili naknadno , nakon neregularnog završetka prvog dana 3.Kongresa SPU BiH , od strane nepotpunog sastava Izborne komisije i NN lica iz Sekretarijata Stranke naknadno prebrojavanje neprebrojanog dijela glasčkih lističa , pri tome forsirajući pojedinca Hidajeta Humića , koji po prvobitnim rezultatima Izborne komisije ( koji su članovi Izborne komisije smatrali konačnim) nije dobio dovoljan broj glasova da uđe u sastav Glavnog odbora Stranke penzionera/umirovljenika BiH , da bi nakon tri dana od završetka izbora dužnosnik Sekretarijata Stranke , gospodin Fadil Alihodžić, saopštio Mehmedu Rahmanoviću iz Zenice da je upravo ta osoba (Humić Hidajet) “ušla” u sastav Glavnog odbora, čime je oštečen Hidajet Halilović iz Zenice a i Gradska organizacija Zenica, za što se terete predsjednik SPU BiH Dževahid Sokić, član Sekretarijata 3.Kongresa Fadil Alihodžić i predsjednik Izborne komisije 3.Kongresa Mehmed Agić,.

10. Da pri svemu tome Izborna Komisija, na čelu sa predsjednikom gospodinom Mehmedom Agićem , nije svoj Izvještaj uradila i prezentirala 3.Kongresu na razmatranje i konačno usvajanje taj prvi dan – veče ( u skladu sa članom 32. Poslovnika o radu 3.Kongresa SPU BiH) , te zbog toga 3.Kongres nije regularno završen jer su delegati 3.Kongresa SPU BiH napustili zasijedanje prije konačnog Izvještaja Izborne komisije a da pri tome predsjedavajući 3.Kongresa i novoizabrani Predsjednik SPU BiH, tada jednini legalni organi SPU BiH, nisu poduzeli radnje da zadrže delegate sve dok Izborna komisija ne sačini i prezentira a 3. Kongres ne usvoji Izvještaj sa listom izabranih članova Glavnog odbora, kako je predviđeno Poslovnikom o radu 3.Kongresa i Statutom SPU BiH, čime je nanijeta šteta kako Stranci penzionera-umirovljenika BiH tako i mnogim pojedincima za što se terete predsjedavajući 3.Kongresa SPU BiH Šećo Pamuk, predsjednik SPU BiH Dževahid Sokić, član Sekretarijata 3.Kongresa Fadil Alihodžić i predsjednik Izborne komisije 3.Kongresa Mehmed Agić,

11. Što je nakon toga novoizabrani Predsjednik SPU BiH Dževahid Sokić donosio naredne odluke koje su izazvale opštu pometnju i haos u Stranci a posebno na području Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona što se odnosi naplanke odluke o isključenju članova iz Stranke (Munir Karahodžić iz Kaknja, Vehid Jahić iz Tuzle, Sinan Roša iz Tešnja i Mehmed Rahmanović iz Zenice , kao i odluke odluke o raspuštanju općinskih/gradskih organizacija Kakanj, Zenica, Tuzla, Maglaj, Tešanj), čime je nanijeta ogromna šteta članovima SPU BiH ali I Stranci uopšte , za što se tereti Dževahid Sokić, predsjednik SPU BiH, koji je prekršio član : 29. stav (2) i (3) Statuta SPU BiH vezano za isključenje i stranke i član 91. i 92. Statuta SPU BiH vezano za raspuštanje organa organizacija .

12. Što nije na regularan način obezbijeđen glasački materijal za izbor članova Glavnog odbora od 19.12.2023.godine i što je dopuštena zloupotreba istog u periodu od 9 dana od dana održavanja 3.Kongresa, čime je izvršeno falsifikovanje izbornih rezultata za Glavni odbor SPU BiH , i čime je nanijeta šteta Stranci penzionera-umirovljenika uopšte, za što se terete : predsjednik SPU BiH Dževahid Sokić, član Sekretarijata 3.Kongresa Fadil Alihodžić i predsjednik Izborne komisije 3.Kongresa Mehmed Agić, i što je onemogučeno , od strane gospodina Sokića da se o ovim falsifikatima raspravlja, pronađu i utvrde odgovorni i primjereno sankcionišu.

13. Što su svojim nestatutarnim i nedemokratskim odnosom prema zahtjevima velikog broja delegata 3.Kongresa , posebno iz ZDK-a , dijela Tuzlanskog kantona doveli do haosa , onemogućili normalan , statutaran i Poslovnikom o radu 3.Kongresa , završetak 3.Kongresa , te nisu dozvolili da prijedlog izmjena i dopuna dnevnog reda prvog nastavka 3.Kongresa SPU u Zenici od 16.01.2024. godine bude uopšte upućen delegatima nastavka 3.Kongresa na izjašnjavanje, čime je prekršen član 15. Poslovnika o radu 3.Kongresa SPU BiH, čime su delegati 3.Kongresa SPU BiH oštečeni i pored ispunjenih uslova Poslovnika o radu 3.Kongresa SPU BiH za izmjene i dopune dnevnog reda, za šta se terete: Šećo Pamuk, predsjedavajući 3.Kongresa SPU BiH, Dževahid Sokić, predsjednik SPU BiH i Alihodžić Fadil, član Sekreterijata 3.Kongresa SPU BiH.

14. Što su svojim djelovanjem na nestatutaran i neposlovnički “nastavak” 3.Kongresa u dva navrata nastojali održati “nastavke 3.Kongresa , što ne postoji u Statutu SPU BiH niti u Poslovniku o radu 3.Kongresa, uzgred rečeno jer nije bilo kvoruma , što dovoljno govori o stavu delegata Kongresa prema politici i djelovanju trojke koja je vladala Strankom u prethodnom periodu ( Dževahid Sokić, Fadil Alihodžić i Hidajet Humić) i njihovom autoriteu i rejtingu koji trenutno imaju u Stranci.

15. Što ukupnim djelovanjem dovode do prilika za rasapad Stranke posebno u ZDK-u i Tuzlanskom kantonu , defetizma i nezadovoljstva velikog broja članstva u Stranci kao i velikog broja zahtjeva za napuštanjem Stranke što su učinili i gotovo svi članovi organa Gradske organizacije SPU BiH Zenica, uz podnošenje krivične prijave i učešća od danas , bivših članova Gradskog odbora SPU BiH Zenica, u narednom sudskom i drugim postupcima, sa obavezom širenja istine uz argumente koji moraju biti u temelju tih aktivnosti.

Poštovani,

Svaka medalja ima dvije strane ali je istina jedna.

Pod moralnom , materijalnom i ljudskom odgovornošću za sve navedno stojimo vam na raspolaganju . (bivši članovi organa Gradske organizacije i drugi potpisnici Krivične prijave).

Zenica, 11.07.2024.godine

Predsjednik GrO SPU BiH (bivši)
mr.Mehmed Rahmanović,prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno