Politika

Saopćenje SDA Zenica: Kriminalna mašinerija privatne stranke sprema novu izbornu prevaru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradski odbor Stranke demokratske akcije Zenica (SDA) obavještava i upozorava sve relevantne faktore i institucije, a posebno građane Zenice, da se proteklih dana i sedmica resursima Gradske uprave i budžeta Grada Zenica intenzivno radi na pripremi, organizaciji i realizaciji najnovije izborne prevare u režiji “majstora malverzacija” kako sam sebe često voli nazvati još malo aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović i njegova privatna stranka.

Podsjećamo, GO SDA Zenica je uputio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine prigovor na odluku o imenovanju predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora na biralištima na području Grada Zenice za predstojeće Lokalne izbore koji će se održati 6. oktobra.

U prigovoru se navodi da su odlukom CIK-a u biračke odbore, na prijedlog Gradske izborne komisije Zenica (GIK), imenovane osobe koje otvoreno i javno zastupaju politike političkog subjekta BHI KF, što predstavlja povredu Izbornog zakona i kriterija za imenovanje predsjednika/zamjenika biračkih odbora koji moraju biti politički nepristrasni.

Naime, prilikom prijave na javni konkurs za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika, između ostalog kandidati su dužni bili dostaviti ovjerenu izjavu u kojoj je, između ostalog, navedeno da kandidat nije član političke partije niti obavlja dužnost u organima političke partije niti je uključen u bilo kakvu aktivnost političke partije i da je u mogućnosti da obavlja svoju dužnost na politički nepristrasan način.

Uz prigovor su priložene fotografije imenovanih sa predizbornih skupova BHI KF te drugih aktivnosti ove političke stranke, koje nesporno potvrđuju da su politički pristrasni.

Mediji su još početkom mjeseca objavili listu sa imenima, prezimenima i funkcijama, kao i rodbinskom, poslovnom i drugom povezanošću osoba koje se planiraju imenovati, ali CIK je i tada ostao gluh i nijem na očigledno kršenje izbornog zakona i propisa.

Objavom imenovanih lica, vrlo jednostavnim pretraživanjem na internetu, postaje jasnod a osobe u većini slučajeva predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora su osobe koje neskriveno promoviraju

Naglašavamo da su u proces odabira i postavljanja članova direktno uključene osobe koje su naredbe dobijale direktno od zainteresovanog kandidata, gradonačelnika Kasumovića.

Ukoliko CIK ne spriječi i ne zamijeni članove biračkih odbora pozivamo sve građane, ali i promatrače, kao i članove drugih stranaka da značajno povećaju prisutnost, oprez i budu priprravni na svaki sumnjivi potez ključnih ljudi, kojima rukovodi Gradska izborna komisija koja je u potpunoj kontroli i pod instrukcijama trenutno vladajuće stranke i gradonačelnika.

Posjedujemo dokaze i svjedočenja mladih osoba koje su edukovane u smjeru izbornih prevara, ali suočeni sa namjerom onih koji su ih “educirali” na kraju su odbili biti dio prevare i obmane.

Napominjemo da je skoro cjelokupni saziv GIK Zenica politički pristrasan, jer su većina uposlenici Gradske uprave Zenica ili javnih preduzeća iz nadležnosti Grada Zenica.

Građani Zenice su nakon osam godina laži, obmana i urušavanja svega u gradu zaslužili barem fer i poštene izbore na kojima će pokazati da su ZA PROMJENE i da im je DOSTA podmetanja terorizma, radikalizma, razdora, unošenja svađa u porodice, komšiluk.

Poštovani sugrađani, ne dozvolite da svojim nemarom, neaktivnošću ili “svjedno mi je” stavom dozvolimo da naš grad nakon što je sa trećeg mjesta u BIH dospio na 18. mjesto po razvoju u Federaciji dalje propada zahvaljujući bestijaalnoj krađi osobe koja više i ne krije da je milione maraka otela sumnjivim i nelegalnim poslovima i njegove interesne zločinačke skupine.

Ne zaboravite da, i pored pokušaja opstrukcija i dirigovanja biračkim odborima, od svih nas je otuđeno 5, 5 miliona KM novca koje su kladionice trebale uplatiti za komunalne takse, da nedostaju milioni KM dobiti javnih preduzeća koje su prenesena u budžet, da se krije da je od 560 miliona KM budžeta za osam godina čak 130 došlo iz Kantona i Federacije.

Zapitajte se da li je par metara betona ili asfalta, poneka zamijenjena sijalica u vaašoj ulici vrijedna 560 miliona KM budžeta koji je ispario, a da Zenica posljednih osam godina nema niti jedan novi infrastrukturni objekat, kakvi su građeni u vrijeme gradonačelnika rahmetli Husejina Smajlovića.

Ne zaboravite da je i Radna zona Zenica I, GGM, Arena, Sportski kompleks, Regionalna deponija, Azil i mnogo toga još izgrađeno u Smajlovićevo doba, što njegov nasljednik sa višestruko većim budžetom nije u stanju ni održavati.

Na kraju, GO SDA Zenica još jednom poziva nadležne da primjenjuju zakon i uklone sve osobe koje direktno prromoviraju bilo koju stranku iz biračkih odbora, te ispune svoju zakonsku obavezu a to je da omoguće fer i poštene izbore.

PRESS SDA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno