Zenica

Savez penzionera Federacije

savez penzionera federacije
savez penzionera federacije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici je svoj sastanak održao Izvršni odbor Savez penzionera Federacije. Razmatrana je Radna verzija novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Iako tek definiraju rješenja o novom Zakonu o penzijsko–invalidskom osiguranju, postoji strah kod penzionera da će penzije ostati na istom nivou uprkos rastu troškova života. Traže da obračun zavisi od radnog staža i uplaćenih doprinosa.

“Najviše su oštećeni penzioneri koji su zaradili penziju. Stoga smo, zbog onih koji nisu zaradili penziju, htjeli ovom zakonom da izbacimo socijalu iz penzionog sistema”, kaže Mustafa Trakić, predsjendik Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

Dileme postoje i oko utvrđivanja penzijskih osnova. “Penzioneri koji su zadnjih godina otišli u penziju su u mnogo boljem položaju od onih koji su to uradili ranije zbog nekog duplog vrednovanja njegovih plata i kroz penzijske osnove i kroz koeficijent. To je, ustvari, najveći problem”, smatra Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kad je riječ o privremenom penzionisanju u novom Zakonu predviđeni su stroži kriteriji s više varijanti i za žene i za muškarce. Novi Zakon o PIO trebao bi biti usvojen početkom 2016. godine i dio je šire reforme penzionog sistema.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno