Politika

Skandalozno: Odlazeća ekipa GV zadužuje Zeničane za 18 miliona KM !?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijećnici aktuelnog saziva Gradskog vijeća Zenice će sutra u petak, 5. jula, održati vjerovatno posljednju sjednicu u ovom sazivu. U prilog tome ide najava gradonačelnika Fuada Kasumovića, izrečena na posljednjoj sjednici GV, da zbog predstojećih izbora i godišnjih odmora najvjerovatnije neće biti više sjednica.

U dnevnom redu, koji je u petak, 28. juna dostavljen vijećnicima, ali i medijima, nema “spektakularnih” tačaka, mada javnost i građani su već godinu dana uskraćeni za javnost materijala sa sjednice, pa ni novinari nemaju direktan i slobodan pristup inače javnim dokumentima, kao što su materijali za sjednicu Vijeća.

Međutim, nevjerovatan obrat dogodio se u srijedu 3. jula predvečer, kad su vijećnici e mailom obaviješteni da će dnevni red biti dopunjen sa tačkom, po prijedlogu direktora JP “Grijanje” Vahdeta Drine, koji je 1. jula upućen u Gradsku upravu.

U najkraćem, uprava JP “Grijanje” traži od odlazećeg saziva Gradskog vijeće da dadne saglasnost na kreditno zaduženje ovog preduzeća., putem garancije Grada Zenice, na 18 miliona KM, u trodijelnom zaduženju kod EBRD-a.

Uzimamo 18 miliona kredita, a vraćamo ???

Zanimljivo je da, iako naš grad po vlastitom priznanju i izjavama, vodi ekonomista internacionalnih razmjera, u prijedlozima koji će se naći pred vijećnicima i javnosti navedeni su samo iznosi zaduženja (9,05 miliona eura), ali ne i ukupan iznos koji će Zenica, odnosno JP Grijanje vratiti s kamatama!

Prvi kredit je EBRD-ov (Evropska banka za obnovu i razvoj) u iznosu od 5,05 miliona eura (oko 10 miliona KM), a u prijedlogu su propisane i provizija na neiskorištena sredstva (50.000 KM godišnje na sav neiskorišteni iznos), jednokratna provizija  (100.000 KM godišnje), uz kamatnu stopu 4-5 posto plus euribor 6M. Rok otplate je 13 godina (tri godine grejs period).

Drugi kredit je iz EBRD-ovog Zelenog klimatskog fonda, iznosi milion eura, vraća se 10 godina + 3 godine grejs perioda, po kamatnoj stopi 0,75 uz jednokratnu proviziju od 50.000 KM. I na kraju, treći kredit daje Švicarski državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), a grant iznosi 3.000.000 eura.

Sve dogovoreno u 2022. i 2023. godini

Čak i površnim uvidom u dostavljene dokumente, jasno je da su Grad Zenica, JP Grijanje i EBRD Predfinansijski sporazum postigli u januaru 2022., a da je sva korespondencija okončana u januaru ove godine. Čak je i analiza sposobnosti JP Grijanje urađena u septembru prošle godine, naručena mjesecima unaprijed.

Pod oznakom HITNO, direktor JP Grijanje Vahdet Drino je 1. jula zatražio Obezbjeđenje garancije od Gradskog vijeća, navodeći dokumente koji svi imaju datume iz prošle godine i s početka ove godine! I dok izgovor može biti da se čekalo “aminovanje” Izvještaja o radu ovog preduzeća (sa prošle sjednice) evidentno je da se “vruć krompir” najvećeg kreditnog zaduženja ostavlja za posljednju “ljetnu” sjednicu, a sve obaveze prebacuju na naredni saziv Gradskog vijeća, Uprave, pa možda i preduzeća.

Nije na odmet napomenuti, uvažavajući presumpciju nevinosti, da se na Kantonalnom sudu u Zenici trenutno vodi sudski postupak protiv gradonačelnika Kasumovića, ali i direktora JP Grijanje Vahdeta Drine, za krivično djelo iz perioda kad je dotični bio na čelu upravnih organa “Zenicatransa”.

Među optuženima se nalaze i najbliži Kasumovićevi saradnici, a upravo ove sedmice Vrhovni sud FBIH je donio konačnu presudu kojom je spornu Autobusku stanicu u Zenici vratio u posjed i stečajnu masu ovog preduzeća, što uveliko može utjecati na konačnu (prvostepenu) presudu.

Nadalje, čak je i članica Radnog predsjedništva GV Aida Halać u pritvoru zbog istrage o ozbiljnim djelima “pranja novca” i “organizovanog kriminala u vezi sa narkoticima”. I da stanje nije takvo, ostaje nejasno kako vlast, na čelu sa gradonačelnikom, koja je osam godina rad, kampanju i predstavljanje u javnosti zasnivala na priči “bez marke zaduženja i vraćamo tuđe kredite” sada priznaje poraz i kaže da se, što je jasno svima, da bi se gradilo, treba se i zaduživati, ali pametno.

Na kraju, da ne bude nesporazuma, treba naglasiti – Zenica mora i treba rekonstruirati toplovodnu mrežu, da bi se spriječili enormni gubici. Prisjetimo se samo da je sličnom rekonstrukcijom na vodovodnom sistemu, uz kombinaciju zaduženja i međunarodnih grantova, nakon decenija redukcija bivši direktor JP “ViK” rahmetli Ekrem Kahriman po prvi put Zenicu izveo iz čeljusti redukcija i nekontinuiranog snabdijevanja vodom.

Ono što nikako nije u redu jeste da se cijeli posao odvija tri godine bez prisustva javnosti i upoznavanja vijećnika, kojima se u posljednjoj sjednici, u julu, kad ih dio nije ni prisutan, samo 32 sata prije odluke daje nepotpuna dokumentacija bez ozbiljnijih pojašnjenja, planova i projekcija. Da je vremena bilo, vidi se da je “priča zakotrljana” još 2022., pa je nejasno čemu HITNOST sada, nakon više od 30 mjeseci…

Za kraj, zanemarit ćemo svu užurbanost, skrivanje materijala od medija i javnosti, neinformiranje čak i donositelja odluka – vijećnika. Poželiti ćemo da oni koji odlučuju su svjesni svojih odluka, da će ih po njihovim odlukama pamtiti ovaj Grad. U nadi da će odlučujuća većina nakon niza godina konačno početi vjerovati svojim očima, ušima, a ne onome u što ih godinama ubijeđuju “eksperti”, očekujemo i raspravu na sjednici Vijeća, kao i samu odluku. Samo da ne bude kao do sada, ako je dobro ja sam zaslužan, a ako nije, krivi su drugi, ovaj put mediji).

Zato unaprijed pre-poručujemo svim akterima rasprave u sali GV da se ne bave pisanjem medija, pa ni ovim člankom, nego onime što imaju u svojim rukama. Jer, uvijek postoji šansa da se konačno i mediji ozbiljnije pozabave onim što oni rade. Kako su proteklih četiri godine odlučivali, koliko ih se ustvari i pitalo, znaju oni najbolje, a i građani koji žive u ovom gradu.

A. Dž.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno