Politika

Skupština ZDK: Usvojen rebalans budžeta ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je održala svoju 27. redovnu sjednicu koja je na dnevnom redu imala šest tačaka.

Nakon elaboracije ranijih inicijativa i zastupničkih pitanja, zastupnici su prezentovali svoja pitanja i inicijative za ovu sjednicu Skupštine.

Većina u Skupštini je podržala da se dvije tačke današnjeg dnevnog reda razmatraju po skraćenom postupku i to Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta ZDK za 2024. godinu i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta ZDK za 2024. godinu.

Nakon što je prihvaćeno da se razmatra po skraćenom postupku, dnevni red današnje sjednice Skupštine ZDK usvojen je sa 21 glasom za.

Zastupnici su na svom današnjem zasjedanju kao prvu tačku dnevnog reda, sada i u formi prijedloga, usvajali zakon o robnim rezervama ZDK, koji je prilagođen tržišnoj ekonomiji te koji će zamijeniti dosadašnji, koji je usvojen još 1997. godine.

Sam prijedlog Zakona o robnim rezervama ZDK usvojen je jednoglasno.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je kao drugu tačku dnevnog reda imala  raspravu po skraćenom postupku, rebalans Budžeta za 2024. godinu, koji će iznositi 624.463.000 KM.

Prethodno je, 11. juna, rebalans usvojen i na sjednici Vlade ZDK, a koji je za 30-ak miliona veći od usvojenog plana te je i prvi put od osnivanja kantona prešao iznos od 600 miliona KM.

Krajem decembra prošle godine budžet je usvojen u prijedlogu na iznos od 594.874.450 KM, a na istoj je sjednici bio usvojen i rebalans prošlogodišnjeg budžeta, koji je iznosio 521.486.490 KM te je za oko 19 miliona KM bio manji u odnosu na budžetski plan.

Ako nova Vlada ZDK, koju od oktobra prošle godine predvodi premijer Nezir Pivić (SDA), tokom ove godine uspije u cjelosti realizirati ovogodišnji budžet, to bi značilo da će budžet ove godine biti veći od prošlogodišnjeg za više od 100 miliona KM.

Samu tačku je obrazložila ministrica finansija Dženana Čišija (DF) koja je istakla da zbog uvećanja budžeta na prihodovnoj strani, kao i povećanje rashoda potrebno uraditi rebans. Povećanje rashoda je direktno vezano za povećanje plaća uposlenika s kojima je kolektivnim ugovorom regulisano povećanje plate. Kako je istakla Čišija rebalans je urađen nakon detaljne analize sa više partnerskih institucija koje su dali pozitivan stav o ovom rebalansu budžeta.

Prvi put od osnivanja kantona, iznos njegovog budžeta veći je od 600 miliona KM, a većinom glasova usvojen je i prijedlog Zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta ZDK za 2024. godinu.

– Finansijski efekat izmjena i dopuna budžeta za 2024. godinu uvećava budžet na prihodovnoj strani 29.588.550 KM i na rashodovnoj strani za 32.276.950 KM. Povećanje rashoda uglavnom se odnosi na povećanje plaća zaposlenika koji plaću primaju iz budžeta ZDK. Sporazumima, koji su potpisani između Sindikata i Vlade ZDK, utvrđeno je povećanje osnovice plaće na 415 KM, tako da je u budžetu za 2024. godinu za bruto plaće planirano oko 34 miliona KM više sredstava od izvršenja budžeta za plaće u 2023. godini – kazala je u obrazloženju rebalansa budžeta resorna ministrica finansija Dženana Čišija.

Ona je istakla kako je rebalans budžeta rezultat analize potreba ZDK te koordinacije s Federalnim ministarstvom finansija, a sva potrebna pozitivna mišljenja prikupljena su i od svih ministarstava u Vladi ZDK te Sekretarijata za zakonodavstvo ZDK.

Budžet ZDK koji je usvojen krajem decembra prošle godine iznosi 594.874.450 KM, dok je rebalans prošlogodišnjeg budžeta iznosio 521.486.490 KM, odnosno za oko 19 miliona KM manje u odnosu na, u martu prošle godine usvojeni budžetski plan za 2023. godinu.

Predsjedavajući Ćazim Huskić je istakao da je suština ovog rebalansa pregovori sa Sindikatima i ugovori kojima je povećana plata uposlenicima.

Sanja Renić (BHI-KF) je istakla da je zanimaju zašto je rebalansom predviđeno ulaganje u parking ispred zgrade RMK prometa, kao i prostorije u ovoj zgradi, a koje koristi Vlada ZDK i Skupština ZDK. Naime, Renić je istakla da je zanima zašto se ulaže u imovinu koja nije kantonalna, te je istakla još neke od stavki koje su predviđene rebalansom budžeta.

Amra Babić (NiP) je navela da je budžet ogledalo politike i da su ovo politički dokumenti. Babić je istakla da je ovaj rebalans produkt politike i da se njime pokušava pomoći načelnicima i gradonačelnicima iz pozicije uoči lokalnih izbora u njihovim projektima, kako bi iste završili.

Babić koja je bila ministrica finansija ZDK i načelnica Visokog, tražila je objašnjenja za većinu stavki koje su predviđene rebalansom.

Harun Čolić (NiP) se u lično ime zahvalio premijeru i ministrici Čišiji koji su mu dostavili odgovore na sve nedoumice i pitanja koja je imao.

Damir Memić (SDP) je istakao da je budžet i rebalans najvažniji dokument u Skupštini i da mu smeta tišina koja vlada u Skupštini. Memić je istakao da je amandman koji je podnešen odbijen, a amandman je bio vezan za sport. Memić je istakao da treba samo uporediti koliko drugi kantoni izdvajaju za sport, a koliko Zeničko-dobojski kanton. Memić smatra da u ovakvim situacijama treba uvažavati nekad i mišljenje opozicije i da ne treba sve gledati politički.

Mladen Simić (SDP) je naveo da je bilo dovoljno vremena da ovaj dokument, rebalans ne bude po skraćenoj proceduri. Simić je istakao da je obrazloženje za ovaj  rebalans povećanje plaća uposlenicima, a kada se detaljnije pregleda da tu ima i raspodjela sredstava za dosta drugih aktivnosti i projekata. Simić smatra da nakon ovog rebalansa neće ništa biti bolje građanima Zeničko-dobojskog kantona.

Mirnes Bašić (SDA) je čestitao premijeru, ministrici i kompletnoj Vladi na ovom budžetu koji je premašio dosadašnje rekorde i brojke. Bašić je istakao da u Domu naroda se stvari dobijaju po hitnom postupku, da se dobije budžet FBiH u dva navečer za sjednicu koja je sutra i da primjedbe da se nešto radi po skraćenom postupku nemaju smisla. Bašić ističe da kontinuitet ravnomjerne raspodjele sredstava je praksa i da nije istina da se ulaže u projekte samo onih općina gdje vladaju načelnici većine. Bašić je istakao da poziva Vladu da nastave ovako raditi i podržavati sve projekte od Vareša do Tešnja.

Nakon što amandman SDP nije dobio potrebnu većinu, rebalans budžeta je usvojen sa 18 glasova za.

Uporedo s rebalanosom, danas je, također po skraćenom postupku, raspravljano i o dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta ZDK-a za 2024. godinu.

Amra Babić (NiP) je istakla da joj nije jasna dopuna Zakona o izvršenju Budžeta ZDK i da moli nekog da im laički objasni ovu dopunu.

Dopuna Zakona o izvršenju Budžeta ZDK za 2024. godinu je usvojena uz podršku većine u Skupštini ZDK.

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja kao četvrta tačka bio je prijedlog Odluke o imenovanju Ureda za pritužbe javnosti ZDK-a koji je dobio potrebnu većinu glasova.

Zatim Izvještaj o finansijskoj reviziji ZDK-a za 2022. godinu, koju je sačinio Ureda za reviziju institucija u FBiH, od 29.09.2023. godine, sa Mjerama i aktivnostima po Izvještaju o finansijskoj reviziji ZDK-a za 2022. godinu. Ovaj izvještaj je nakon analize prezentiran zastupnicima u Skupštini ZDK.

Sanja Renić (BHI-KF) istakla je da je pohvalno što je ovo na dnevnom redu i da može dokazati kako se u ovoj državi može raditi sve, a da za to niko neće odgovarati. Renić smatra da se Tužilaštvo trebalo uključivati u ove revizije i izvještaje i da bi imali dosta bolju državu.

Mladen Simić (SDP) je istakao da je jasno iz izvještaja da se nije postupilo ni po preporukama iz prošlih izvještaja i da se nastavlja raditi po starom. Istakao da preporuke koje su navedene treba realizovati i da se više ne ponavljaju iste stvari u izvještajima.

Skupština ZDK je primila k znanju izvještaj i informaciju koja je dostavljena.

Kao posljednja, šesta tačka dnevnog reda, našla se Inicijativa Općine Tešanj za izmjenu člana 27. stav 1. Zakona o komunalnim djelatnostima koja je odbijena kao neosnovana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno