Naše

Šokantan video sa Jalije: Psi lutalice rastrgnutu mačku nose ulicom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog je danas dobio snimak nastao jutros na Jaliji, koji je snimio sugrađanin S.T.

Na videu se vidi čopor pasa lutalica ili pasa beskućnika, kako ih se uglavnom naztiva, koji su u čeljustima nose rastrgnutu mačku.

UPOZORAVAMO SVE da je snimak šokantan i ne preporučujemo ga osjetljivim osobama.

Snimak objavljujemo kao još jedno upozorenje nadležnim da se hitno i konačno pozabave ovim problemom.

Podsjećamo, gotovo tri dvije decenije nakon rata u BiH i FBiH na snazi je nepotpun i nedorečen Zakon o dobrobiti životinja koji tretira smještaj određenog broja pasa u Azile, ali za razliku od država čije zakonodavstvo je “prepisano”, samo kod nas je pod utjecajem stranih i domaćih udruženja za zaštitu životinja “izostavljen” dio koji tretira period koliko psi ostaju u Azilu.

Dodatno, nije regulisana obaveza čipovanja, evidentiranja i veterinarske kontrole vlasničkih pasa, pa se stotine kučića svakodnevno “izbacuju” na ulice.

Prema postojećim bh. zakonima psi u Azilima ostaju do prirodne smrti, čime su oni popunjeni sa prvom “zurom” pasa.

Istovremeno, leganim i nelegalnim kanalima se iz BiH zdraviji, ljepši i zapadnom tržištu pogodni psi izvoze sa falsifikovanim, kao i osiguranim dokumentima, što je unosan biznis niza osoba i organizacija, o čemu postoje policijski i sudski zadokumentovani dokazi, pa i presude.

A “tržište” BiH ostaje da sistem, država i građani iz budžete hrane, paze i čuvaju “one koje Zapad neće”.

Prirodna reprodukcija iznova i iznova stvara nove čopore, pasa je sve više i više, kao i napada, a vlasti ne rade ni ono što bi mogle. Parlamentarci, od kojih su neki ranije “kupljeni” da usvoje “faličan” i nepotpun zakon, uopće se ne bave ovim problemom, sve dok ne strada neko njihov.

Zeničani, ali i građani gradova širom BIH svaku večer strahuju na stajalištima, mračnim ulicama, biciklisti i vozači u prometu, svi imaju problem, a niko ne nudi rješenje, koje očigledno je – mora biti radikalno dok se broj pasa lutalica ne svede na prirodnu mjeru, a oni koji su krivi za sve – ljudi, ne kazne za svoj nemar i zanemarivanje života.

Za kraj, podsjetiti ćemo vas da i sudske presude, koje Grad isplaćuje napadnutim ljudima, kao i sve troškove Azila, liječenja životinja, ali i ljudi – plaćamo upravo MI, građani ovog grada iz budžeta.

Ne postoji opravdanje kojim se može ovakva scena tolerisati u bilo kojem, a pogotovo 4. gradu u F/BiH.

JOŠ JEDNOM UPOZORAVAMO da video sadrži uznemirujuće scene.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno