Politika

Sramno: Nije usvojen Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih nije usvojen na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Samo 37 delegata je glasalo za njegovo usvajanje, što je nedovoljno, obzirom da je potrebna podrška najmanje 41 delegata.

16 delegata ostalo je suzdržano čime su jasno pokazali nedostatak volje za podrškom ovom zakonu koji je krucijalan za sve nas”, navodi resorni ministar Adnan Delić.

“Problemi na tržištu rada utječu na sve nas. Oni razdvajaju porodice, prisiljavaju roditelje da svoju djecu gledaju i razgovaraju s njima preko kamera i povećavaju osjećaj ekonomske nesigurnosti i neizvjesnosti.

Ovaj zakon predstavljao bi, nakon 10 godina, prvi korak prema reformi tržišta rada.

U trenutku kad na evidencijama imamo oko 260.000 nezaposlenih osoba i istovremeno veliku potražnju za radnicima, ovaj zakon je bio prijeko potreban.

Svjesni smo nedostatka radne snage i činjenice da naši ljudi masovno odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim ekonomskim prilikama i stabilnijim životnim uslovima.

Svjesni smo. A 16 delegata svojom suzdržanošću reklo je NE ovom zakonu. Čuli smo danas njihova imena kad su jasno i glasno kazali SUZDRŽAN!”, poručuje Delić.

“U ovakvoj situaciji, suzdržanost 16 delegata predstavlja ne samo politički propust, već i direktan udar na živote mnogih porodica. Ovaj zakon bio bi korak prema rješavanju nagomilanih problema u našem društvu, ali umjesto toga, suočeni smo s još jednim razočarenjem.

Zato, kad vam sljedeći put kažu da se zalažu za vaše interese i dobrobit, sjetite se da su zakonu koji bi bio put ka poboljšanju rekli NE! – poručio je Delić.

Njihova imena su:

Bašić Mirnes (SDA)
Delić Eldin (SDA)
Hodžić Hikmet (SDA)
Obuća Aida (SDA)
Zahiragić Haris (SDA)
Zukić Muamer (SDA)
Ilić Ilija (HDZ BiH)
Konta Dragan (HDZ BiH)
Mrnjavac Boris (HDZ BiH)  
Dujmović Zora (HDZ BiH)
Kamenjaš Svjetlana (HDZ BiH)
Lukić Saša (SDA)
Mitrović Miroslav (HDZ BiH)
Dorić Almir (DF)
Imširović Sandra (DF)
Viteškić Smiljana (SDA)

Osim suzdržanih delegata, zakonu su NE rekli i delegati koji su neopravdano napustili sjednicu s namjerom da ne glasaju za ovaj zakon.

Autor: Vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno