Sudske klupe

Šta u praksi znači najavljeni štrajk advokata u Bosni i Hercegovini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Advokati u Bosni i Hercegovini, od prvog avgusta stupaju u štrajk i neće zastupati klijente, po službenoj dužnosti pred Sudom BiH, jer im za ovaj posao nisu isplaćene naknade. Traže, i izmjenu Тarifе o nagradama i naknadama, troškova za rad. Istovremeno, Ministarstvo pravde BiH najavljuje sastanke, o ovom problemu. Šta, ovaj štrajk znači u praksi?

Advokat Branko Gudalo vodi 5 predmeta pred Sudom Bosne i Hercegovine. Odnose se na ratne zločine. Objašnjava nam da je pred ovim Sudom najviše takvih predmeta u kojima optužena lica zastupaju advokati po službenoj dužnosti. Godišnje njih 50.

“To su krivični postupci koji dugo traju. Tu nema nijednog klijenta odnosno optuženog koji izabere sebi advokata jer su to veoma skupi troškovi odbrane i zato Sud određuje advokate po službenoj dužnosti”, kaže advokat Branko Gudalo.

Zbog neisplaćenih naknada za zastupanje po službenoj dužnosti, advokatske komore su jedinstvene. Idu u štrajk. Po službenoj dužnosti neće raditi pred Sudom Bosne i Hercegovine, ali i pred sudovima u Republici Srpskoj. Traže izmjenu tarifa, koja je donesena još prije 19 godina.

“Zašto stupamo u štrajk? Tražimo izmirenje оbaveza prema advokatima koji su bili postavljeni po službenoj dužnosti i prema advokatima koji su izdejstvovali oslobađajuće presude”, objašnjava Vanja Lakić, članica Izvršnog odbora Advokatske komore RS.

Bekir Gavrankapetanović, predsjednik Advokatske komore FBiH navodi da su odluke donesena na skupštinama advokatskih komora i sada je na advokatima da odluče od 01.08. kako će postupiti ali moram da kažem da su odluke Skupštine obavezujuće i njihovo nepoštivanje predstavljaju teže povrede advokatske dužnosti.

Ministarstva razumiju trenutnu situaciju u kojoj se nalaze advokati. Iz Ministarstva pravde Republike Srpske i Ministarstva pravde BiH poručuju da razmatraju zahtjeve advokatskih komora, ali da je za povećanje naknada potrebno dobiti dodatne saglasnosti.

“Odluka o povećavanju Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata kao i pitanje isplate za rad adokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti, će biti pažljivo razmotrena i provedena, kako bi se izbjegli negativni uticaji na građane i poslovnu zajednicu”, kažu iz Ministarstva pravda RS.

Ministarstvo pravde BiH je razmotrilo zahtjev advokatskih komora Federacije BiH i Republike Spske te je zaključeno da bi prihvatanjem zahtjeva i uvrštavanjem predloženih izmjena u odluku došlo do značajnog povećanja naknada za advokate, što iziskuje dodatna finansijska sredstva za njeno provođenje u odnosu na isplate po važećoj odluci. Zbog toga je potrebno pribavljanje saglasnosti od Ministarstva finansija i trezora BiH za dodatna sredstva koja će biti izdvojena iz budžeta Bosne i Hercegovine u odnosu na sredstva koja se već izdvajaju za navedenu namjenu.

Advokati poručuju da se novac za naknade po službenoj dužnosti isplaćuje iz budžeta Bosne i Hercegovine odakle svoja primanja dobijaju i sudije i tužioci. Za jedne novca, kažu, ima, a za druge nema…

Izvor: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno