Politika

Sutra počinje predizborna kampanja u BiH, a ovo su nova pravila za kandidate i stranke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) dan prije početka predizborne kampanje održala je press konferenciju, na kojoj su predstavljena nova pravila za predizbornu kampanju.

Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije u BiH, obavijestila je kako sutra službeno počinje izborna kampanja i trajat će do petog oktobra, kada počinje izborna šutnja.

– U predizbornoj kampanji politički subjekti upoznavaju svoje birače sa svojim programom. Politički subjekti imaju pravo voditi kampanju, slobodno iznositi svoje stavove, štampati i dijeliti svoje plakate.

Zabranjeno je uklanjati, uništavati druge plakate, postere i ostale materijale. Zabranjeno da se neko predstavlja na neprimjeren način. Zabranjeno je stavljati plakate na mjesta koja nisu namjenjena za to. Zabranjeno je nošenje i pokazivanje oružja, nije dozvoljeno novinarima zabranjivati obavljati svoj posao u okviru profesije – navela je predsjednica CIK-a.

Političkim subjektima i osoba anagažovanim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno nošenje oružja na biračkim skupovima, ometanje skupova drugih političkih subjekata, prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao, obećavati novčanu naknadnu ili druge materijalne koristi pristalicama s ciljem dobijanje podrške birača, podscitati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, podscitati birače da glasaju više puta ili da glasaju u ime drugih lica, zloupotrebaljavati djecu u političke svrhe.

– Pojedine zabrane se odnose na cijeli izborni proces, kao što je npr. govor mržnje. Govor koji podstiče mržnju, diskriminaciju, nasilje ili izaziva strah i neprijateljstvo, te objavljivanje takvih sadržaja je strogo zabranjeno. Političkim subjektima je zabranjeno iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače. CIK ima ovlaštenje da izrekne kazne do 30.000 KM, a za teže prekršaje može izvršiti uklanjanje kandidata s kandidatske liste, ali i poništenje učešća političkog subjekta. Sve zavisi od težine prekršaja i učestalost kršenja – kazala je Hadžiabdić.

Navela je kako se troškovi kampanje političkih kampanja formiraju po broju birača u izbornim jedinicama u kojima politički subjekti imaju kandidatsku listu. Sredstva  za finansiranje se primaju isključivo putem posebnog računa o čemu su politički subjetki prvi put na ovim izborima dužni podnijeti izvještaj tri dana pred izbore.

Hadžiabdić je rekla kako je CIK zaprmio 14.044 prigovora od kojih je još 482 u radu. Najčešći prigovori su u vezi s preuranjenom kampanjom, plaćenim političkim oglašavanjem, zloupotrebom javnih resursa, te registracija birača van BiH za što su okončali proces. Izrekli su 59 novčanih kazni u iznosu od 268.500 KM.

Pravo glasa na lokalnim izborima u BiH ima 3.400.204 birača.  Na lokalnim izborima borit će se 26.124 kandidata, dok je kandidatske liste predalo 168 političkih partija.

Autor: Slobodna Bosna



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno